Ұйықтар алдында не жеуге болады: пайдалы 6 тағам

Ұйықтар алдында тамақтану дұрыс емес екенін түсінсек те, көпшілігіміз осылай істейміз. Түнде тамақ жеуге бола ма, жоқ па? Бұл мәселе төңірегіндегі дау-дамай ешқашан басылмайтын шығар. Түнгі тамақты ұйқыға дейін екі сағат бұрын жеу керек деп есептеледі. Алайда, мұндай тәртіпті ұстану әрқашан мүмкін емес. Егер сіз кеш жұмыс істесеңіз немесе күндіз дұрыс тамақтануға уақытыңыз болмаса, кешкі ас ішесіз.

Бұл түнде метаболизмнің баяулауына байланысты жеген тағам бірден майға айналады дегенді білдірмейді. Шын мәнінде, біз ұйықтап жатқанда метаболизм орта есеппен 15% -ға төмендейді. Күнделікті калория мөлшерінде қалып, модерацияны қолданып, дұрыс тағамдарды таңдасаңыз, кешкі ас зиян тигізбейді. Артық салмақ қоспау үшін ұйықтар алдында не жеуге болады? Мұны анықтауға терапевт, диетолог Екатерина Корсева көмектеседі.

Аз жеу – жақсы

Кеш тамақтанудың негізгі ережесі – артық тамақтанбау, сонда ғана асқазаныңызда ауырлық сезінбейсіз. Сонымен қатар, іш қату сияқты жағымсыз жанама әсер етпейтін өнімдерді таңдау маңызды.

Біз диетологтар кешке тұтынуға ұсынатын тағамдардың тізімін жасадық. Бірақ мүмкін болса, тіпті бұл өнімдерді ұйықтар алдында бірден емес, кем дегенде бір-екі сағат бұрын жеуге тырысыңыз. Бұл әсіресе түнгі ауысымда жұмыс істейтін немесе жұмыстан кеш келетіндер үшін өте маңызды.

Жұмыртқа

Жұмыртқа – қоректік заттардың жақсы балансы бар қанағаттанарлық тағам. Екі орташа тауық жұмыртқасының калория мөлшері 130 ккал-дан аспайды. Олар жақсы қорытылады және жеткілікті ұзақ уақыт бойы тоқтық сезімін береді.

Кешкі асқа қайнатылған жұмыртқа немесе омлет жақсырақ. Қаласаңыз, сіз тек ақуыздарды пайдалана аласыз: бұл тағамның калориясын азайтады. Бірақ кешкі асқа қуырылған жұмыртқаны таңдау қауіпті, ол ас қорытудағы ауыртпалықты күрт арттырады.

Ет немесе майсыз құс еті

Ұйықтар алдында жеңіл тағамның тағы бір түрі – тауық еті. Құс етінің калориясы төмен, бірақ ол аштықты жақсы қанағаттандырады. Немесе майсыз сиыр етін таңдауға болады. Сиыр еті ауыр тағам, сондықтан аз мөлшермен шектеген дұрыс.

Майсыз ақ балық

Кешкі асқа ақ майсыз балықты таңдаған дұрыс. Ас қорыту оңайырақ және холестерин деңгейін төмендетуге көмектеседі. Ең бастысы – майға қуырмау керек. Оның орнына балықты бумен пісірген немесе грильде пісірген дұрыс. Мұндай тағамда тек 80-120 ккал болады.

Жаңғақтар

Жаңғақтар калориялылығымен және майлылығымен танымал. Бірақ сонымен бірге олар аштықты өте жақсы қанағаттандырады. Сонымен қатар, грек жаңғағының құрамында ұйқыны жақсартатын мелатонин гормоны бар. Ал бадам мен кешью магнийге бай, ол ұйықтар алдында демалуға көмектеседі.

Көкөністер мен жемістер

Жаңа піскен немесе бұқтырылған көкөністер кешкі астың орнын баса алады. Олардың құрамында көптеген дәрумен мен минералдар бар, бірақ олар толығымен калориясыз. Крахмалды емес көкөністер – балдыркөк, брокколи, қияр т.б таңдау керек.

Ұйықтар алдында қызанақ жемеген дұрыс. Бұл өнім көмірсуларға бай, сонымен қатар бүйректі ынталандырады және түнде дәретханаға жиі баруға әкелуі мүмкін.

Сүзбе, айран және йогурт

Сүзбе және басқа да сүт өнімдері ең танымал түнгі тағамдар болуы мүмкін. Дегенмен, барлық диетологтар бұл пікірді қолдамайды. Егер сізде салмақ жоғалту міндеті болмаса, түнде «қышқыл сүтті» жеуге болады. Бірақ диетада болсаңыз, басқа тағамдарды таңдаған дұрыс. Өйткені, мұндай өнімдерде инсулиннің жоғары индексі бар.

Өз кезегінде инсулин өсу гормонының өндірісін блоктайды. Бұл гормон ұйқы кезінде пайда болады және май тінін жағуға көмектеседі. Түнде сүзбе жесеңіз, денеге табиғи майды жағу функциясын орындауға мүмкіндік бермейсіз. Сондай-ақ сүт өнімдерінде сүт қантының болуына байланысты дене ісінуі ықтималдығы артады. Өйткені, натрий ғана емес, көмірсулар да ағзадағы артық суды ұстап тұруға қабілетті. Сондықтан түнде кез-келген тағамдарға тұз бен қант қосуға болмайтынын ұмытпаңыз.