Кімдерге саңырауқұлақ жеуге болмайды?

Кімдерге саңырауқұлақ жеуге болмайды?
Фото: gastronom

Кей адамдарға саңырауқұлақ жеуге болмайды, деп мәлімдеді диетолог Анжелика Дюваль "Москва 24" телеарнасына берген сұхбатында.

"Саңырауқұлақтарды қорыту өте қиын. Сондықтан асқазан-ішек ауруларымен ауыратын, өт қабының немесе ұйқы безінің жұмысы төмендеген адамдар саңырауқұлақтардан бас тартуы керек. Олар ас қорыту процесін ұзартады, бұл ағзаның улануына әкеледі", - дейді дәрігер.

Ал ішекке түскен аз қорытылған тағам микрофлораның бұзылуына ықпал етеді. Бұл метеоризм мен газдың пайда болуы, кейбір қабыну ауруларына тудырады.

Диетологтың айтуынша, сау адамдар да саңырауқұлақтарды күнде жеуге болмайды, өйткені бұл ауыр өнім асқазан-ішек жолдарын тоздырады.

"Маусымда аптасына бір-екі рет саңырауқұлақ жеген", - дейді Дюваль.

Оның айтуынша,  саңырауқұлақтарды кешкі асқа жеуге болмайды.

"Саңырауқұлақтарды жеке өзін пісіріп жемейміз, әдетте оған картоп, сары маймен қосамыз. Бұл кешке жеуге болмайтын өте ауыр тағамдар", - дейді диетолог.

Түні бойы дене демалу мен қалпына келтірудің орнына ас қорытумен айналысады. Саңырауқұлақты түске дейін жеген дұрыс.

Дюваль жаңа піскен қызанақпен бірге саңырауқұлақтарды жеуге кеңес берді, өйткені бұл көкөністер ас қорыту процесін тездетеді. Мысалы, қызанақ пен шөптерден салат жасауға болады.

Айта кетейік, бұған дейін дәрігерлер бүйректі "өлтіретін" 5 тағамды атаған болатын.

Т. Раушанұлы