Диетолог D дәруменінің жетіспеушілігін болдырмаудың жолын атады

Диетолог D дәруменінің жетіспеушілігін болдырмаудың жолын атады
Фото: 1000.menu

Диетолог Елена Соломатина ағзадағы D дәруменінің жетіспеушілігін болдырмайтын өнімдерді атады. Бұл туралы Moslenta жазды.

Маманның айтуынша, D дәруменінің жетіспеушілігіне диетада балық майының болмауы және күннен қорғайтын кремдерді белсенді қолдану әсер етеді.

Бұл элементтің қорын толтыру үшін дәрігер майлы – треска (нәлім), скумбрия, майшабақ, сардина сияқты қолжетімді майлы балықтарды жеуге кеңес береді. Диетологтың айтуынша, апта сайынғы жеткілікті мөлшердегі D дәрумені треска бауырының бір құтысында болады.

"Қымбат майлы балықты, мысалы, лосось пен форельді сатып алудың қажеті жоқ, өйткені дәл сол майлы қымбат балық аквакультура өнімі болып табылады. Онда енді D дәрумені де, омега 3 де дұрыс мөлшерде болмайды. Сондықтан теңізде ұсталған жабайы балық болғаны дұрыс", - деді диетолог.

Балықты қуыру емес, консерві түрінде пісіру және пайдалану пайдалы, деп нақтылайды маман.

Соломатина D дәрумені иммунитетке, эмоционалды жағдайға, шаштың, тістің және тырнақтың денсаулығына, сондай-ақ қан қысымына жауап береді. Бұл элементтің жетіспеушілігімен остеопороз, гипертония және психикалық бұзылулар пайда болуы мүмкін.

Айта кетейік, бұған дейін D дәрумені жетіспейтінін білдіретін белгілерді атаған болатанбыз.

Т. Раушанұлы