Дәрігер алкогольмен бірге жеуге болмайтын 7 тағамды атады

Дәрігер алкогольмен бірге жеуге болмайтын 7 тағамды атады
Фото: therussiantimes.com

Генетик-метаболист кейбір тағамдарды алкогольмен жеуге болмайтынын айтты. Әдетте мерекеге баратындарға аш қарынға алкоголь ішпеуге кеңес беріледі.

Қақталған шұжық және басқа да майлы тағамдар

«Кез келген майлы тағамды алкогольмен бірге жеуге болмайды. Алкоголь холестерин сияқты метаболикалық жолдарда өңделеді, сондықтан бауырдың бір уақытта екі затты да сапалы сіңіруі қиын. Алкогольден майлы гепатоздың даму қаупі айтарлықтай артуы мүмкін», - дейді дәрігер Светлана Перес.

Шоколад және тәтті десерттер

«Шоколад дәмді, оны ешкім жоққа шығармайды, бірақ оны алкогольді сусындармен араластыру кері нәтиже береді. Алкоголь асқазан қышқылының секрециясын бақылайтын бұлшықеттерді, соның ішінде асқазанды босаңсытады, сондықтан шоколадта кездесетін какао, май және кофеин сияқты тағамдар рефлюксті күшейтуі мүмкін және кейіннен асқазанның жалпы жағдайын нашарлатады», - деп есептейді Светлана Перес.

Сондай-ақ, алкогольді тортпен немесе кондитерлік өнімдермен жесеңіз, денсаулығыңызға айтарлықтай зиян келтіруіңіз мүмкін.

Жаңа піскен қызанақ

«Жаңа қызанақтың құрамында органикалық қышқылдар бар, олар алкогольмен бірге асқазанның шырышты қабығының қабырғаларын қатты тітіркендіреді. Бұл бүкіл ас қорыту жүйесіне теріс әсер етеді, іштің ісінеді», - деп түсіндіреді Светлана Перес

Аджика, корей сәбізі және басқа да ащы тағамдар

«Біріншіден, ащы тағам асқазанның шырышты қабығының қабырғаларын және өңештің шырышты қабығын күйдіреді, сонымен қатар асқазан мен ішекке шамадан тыс қан ағымын тудырады», - дейді дәрігер.

Жүзім, алма және фруктозаға бай басқа жемістер

«Фруктозаны алкогольмен біріктірудің әсері алкогольді тәтті тағамдармен ішкендегідей болады. Жемістерді тек ақ шараппен бірге тұтынуға рұқсат етіледі. Бірақ бұл жағдайда да тым тәтті емес жемісті таңдауға тырысыңыз - құрамында фруктоза азырақ (жидектер, грейпфрут, мандариндер) жемістер жақсы», - дейді дәрігер.

Жасыл салат

«Жапырақтар ас қорыту жүйесімен тым тез өңделеді, бұл шын мәнінде аш қарынға алкогольді ішкендей әсер береді.  Нәтижесінде асқазан проблемалары туады, интоксикация, бас ауруы және бауыр мен бүйрекке шамадан тыс жүктеме түседі», - деп ескертеді Светлана Перес.

Тұзды тағамдар мен фри картоп

«Фри картоптары, ащы қанаттар, гамбургерлер мен пиццалар, тұздалған жаңғақтар шөлдеуді тудырады, нәтижесінде сіз одан да көп алкоголь ішесіз. Сонымен қатар, тұз денеде сақталады, осылайша қатты дегидратацияны тудырады. Сонымен бірге ас қорыту жүйесіне, бауырға және ұйқы безіне күш түседі», - деп ескертеді сарапшы.

Айта кетейік бұған дейін диетолог тез бұзылатын жаңа жылдық 5 тағамды атаған болатын.

Т. Раушанұлы