Диареяны жояды: дәрігер ішекке пайдалы 6 тағамды атады

Диареяны жояды: дәрігер ішекке пайдалы 6 тағамды атады
Фото: doc.guru

Диарея шамадан тыс тамақтанудан, ферменттердің проблемаларынан және нашар тағам комбинацияларынан туындайды. Нәжісті қалыпқа келтіру үшін кейбір тағамдар көмектесе алады.

Дұрыс таңдалған диетаның арқасында ас қорыту проблемаларын тез жоюға, диарея мен іштің кебуін, жүрек айнуынан және әлсіздіктен арылуға болады. Гастроэнтеролог, гепатолог және терапевт Александра Яковлева диареяны болдырмау үшін қандай тағамдар жеу керегін айтты.

Жемістер мен көкөністерге абай болыңыз

«Егер сізде диарея болса, жемістер мен көкөністерді дұрыс пайдалануды ұсынамын. Көкжидек және жасыл банан ішекке пайдалы. Бірақ бұл жемістерді де фанатизмсіз ұтымды тұтыну керек, әйтпесе ас қорытудан немесе бүкіл денеден жағымсыз жанама әсерлер пайда болады», - дейді дәрігер Яковлева.

Ішекке пайдалы 6 өнім

Сарапшы бақылауларға сәйкес бекітетін әсері бар және ас қорыту процестерін қалыпқа келтіруге көмектесетін бірнеше өте қолжетімді өнімдерді анықтады.

Көкжидектердің құрамына таниндер деп аталатын заттар кіреді. Олар нәжісті бекітеді және қабынуға қарсы әсерге ие. Сонымен қатар, бұл жидектерде аскорбин қышқылы, К дәрумені және басқа да пайдалы микроэлементтер көп. Сондықтан жаңа піскен көкжидек немесе кептірілген жидектерге негізделген инфузияны жедел диарея үшін де, созылмалы ішек ауруы үшін де қолдануға болады.

Диареяға арналған банандар, ең алдымен, сусызданудың алдын алу құралы ретінде жақсы. Олар калийге бай, ал диарея кезінде бұл зат денеден белсенді түрде жуыла бастайды, бұл денедегі су-тұз балансын одан әрі бұзады. Ең бастысы – көк банандарды таңдау. Піскен сары жемістерде тым көп фруктоза бар, бұл тек ішекте ашытуды арттырады.

Қайнатылған жұмыртқа ішекке пайдалы. Бұл қолжетімді және әмбебап өнім. Жұмыртқаның сарысында жануар майларының жоғары концентрациясы бар. Сондықтан холестеринді төмендетуге арналған диета диетадағы жұмыртқаны шектеуді қамтиды.

Крекер диареяға арналған танымал «халық құралы» болып саналады. Дегенмен, сәл ғана кептірілген нанмен қарын тойдыруға әбден болады. Ең дұрысы, ұнның әртүрлі түрлерінің қоспасынан өнімдерді таңдау керек. Бірақ жүз пайыз бидай ұнынан жасалған нандардан бас тартқан дұрыс. Мұндай тағамдарда тым көп қарапайым көмірсулар бар, бұл ішекке қосымша стресс әкеледі.

Диареясы бар сусындардан ащы шайға артықшылық беру керек. Шай жапырақтарында фиксатор әсері бар танин немесе танин қышқылы бар. Дегенмен, бұл жерде де қарсы көрсеткіштер бар. Ұйқысыздық пен жүйке жүйесі проблемаларынан зардап шегетін адамдарға ащы шай ұсынылмайды. Асқазан-ішек жолдары ауруларының өршуінде де сақтықпен қолдану керек.

Ақ күріш диареяға жақсы көмектеседі. Құрамындағы крахмалдың арқасында ол нәжісті қатырады. Немесе күрішті қайнатқаннан кейін қалған сұйықтық негізінде күріш суын пайдалануға болады.

Үйдегі дәрі-дәрмектерді қашан қолданбау керек?

Диареяны халықтық әдістермен жеңуге тырыспау керек жағдайлар бар. Олар жағдайды нашарлатып, қауіпті асқынулардың көрінісін жасырып, қажетті терапияның басталуын кешіктіреді. Ол:

• температураның көтерілуі;

• жүрек айну мен құсу;

• ішек инфекциясының белгілері (нәжісте қан болса, безгек);

• естен тану, сандырақтау;

• кенеттен салмақ жоғалту, тәбеттің толық болмауы;

• 3 жасқа дейінгі (диареямен ауыратын балалар әрқашан дәрігердің тексеруінен өтуі керек);

• созылмалы аурулардың болуы, онкология, геморрой және т.б.

Т. Раушанұлы