Уролог бүйректе қандай шоколад тас түзетінін айтты

Дәрігерлер ең пайдалы өнімдер тізімінде шоколадты атайды. Бірақ бұл тәттінің барлығы бірде пайдалы емес. Шоколадтың кейбір түрлері бене бітіміне ғана емес, бүйрекке де зиян болуы мүмкін.

Шоколад көңіл-күйді және ми жұмысын жақсартатын табиғи антидепрессанттар. Сондай-ақ, дәрігерлердің айтуынша, ол қанды сұйылтады, қан ұйығыштарының пайда болуына жол бермейді, жүрек пен жүйке жүйесіне көмектеседі.

Сонымен қатар, зияны да бар. Шоколадтың калориялары өте жоғары және дене бітімді, сонымен қатар тіске зиян, бас ауруының себебі.

Уролог-хирург Марк Гадзиянның айтуынша, шоколадты тұтынудың өзі қандағы майдың деңгейін жоғарылатып, зәрдегі кальций мен оксалаттың деңгейін жоғарылатады.

"Егер бүйректе кальций, оксалат және моногидрат тастары болса, шоколадты қалыпты мөлшерде тұтыну керек", - деді Марк Гадзиян өзінің Telegram-каналында.

Бір таңқаларлығы, егер бүйректегі тас ураттардан (тұздан тұратын зәр қышқылы) тұрса шоколад, керісінше, пайдалы болады.

Сүт қосылған шокалад жеу кезінде абай болу керек. Бүйрек ауырса, маман мұндай тәтті құрамын қарауға кеңес береді, Себебі, оның құрамында «меламин» тағамдық қоспасы болмауы керек.

"Қытайдың бір провинциясында сәбилердің барлығында бүйрек тастары пайда бола бастаған. Зерттеу жұмыстарын жүргізе бастаған кезде мамандар тастардың пайда болуына шоколад жасау үшін құрғақ сүтке қосылатын меламин екенін түсінді", - дейді дәрігер.

Оның айтуынша, бұрын мұндай тағамдық қоспа тек балаларға ғана қауіпті болса, қазір ересектердегі бүйрек тастарында меламин қоспаларының бар екендігі туралы деректер бар.

© depositphotos/bhofack2

Статистика не дейді?

Урологтың айтуынша, әлемде ересек тұрғындардың 3,5-9,6 пайызы несеп тас ауруымен ауырады.

Көбінесе бүйректе урат (30% дейін) және оксалатты (60% дейін) тастар, сирек жағдайда кальций фосфаты түзіледі. Сонымен қатар, тастарды алып тастағаннан кейін профилактикалық емдеусіз рецидивтер пациенттердің 50-75% -ында, көп жағдайда – 5-10 жылдан кейін дамиды.

Қандай шокалад пайдалы?

Диетолог Майкл Мосли айтқандай, пайдалы шоколадтың құрамында кем дегенде 50% какао болуы керек. Дәрігердің айтуынша, мұндай шоколадтың күніне 2-3 тілімі, әсіресе гипертониялық науқастар үшін пайдалы, өйткені шоколад қан қысымын төмендете алады.

Американдық кардиологтар тобы зерттеу жүргізіп, шоколад бадам қосылғанда көбірек пайда әкелетіні туралы қорытындыға келді. Дәрігерлердің қорытындыларына сәйкес, мұндай тандем денені қандағы холестериннің жоғары деңгейінен қорғауға көмектеседі, сонымен қатар қан қысымын төмендетеді.