Дәрігер қандағы холестеринді көбейтетін тағам түрлерін атады

Дәрігер қандағы холестеринді көбейтетін тағам түрлерін атады
Фото: aif.ru

Холестериннің қанда көп болуы денсаулық үшін зиян. Бұл туралы  диетолог,  медицина ғылымдарының докторы, профессор Алексей Ковальков өзінің жеке блогында бөлісті. Маман сөзіне сенсек, ол атеросклероз сияқты ауруға себеп болуы мүмкін. 

Дәрігер холестериннің  қанға бөліну себебі көбінесе кез-келген созылмалы қабынудан болатынын түсіндірді. Яғни, қандағы зиянды заттардың деңгейі синуситке, гастритке және тістің ауруына байланысты жоғарылауы мүмкін. Сондықтан дәрігер холестеринді төмендету үшін алдымен кез кезген ауру түрін уақытылы емдеу екенін айтты. Қабыну процесін асқындырып алуға болмайды.

Сондай-ақ, Ковальков көмірсулардан сақ болуды ескертті. Олар көп мөлшерде тамырларға теріс әсер етеді. Сондықтан бірінші кезекте диетолог қандағы қант деңгейін қалыпқа келтіру керек екенін түсіндірді. Тәтті тағамдардан бөлек, қант газды сусындарда жиі кездеседі. Ең көп мөлшерде энергетикалық сусында бар.

Ол үшін ол диетадағы жылдам ыдырайтын көмірсуларды азайтуға және күрделі көмірсуларға көбірек назар аударуға кеңес береді. 

Ақуыз мен талшықты жеткілікті мөлшерде қабылдау да холестеринді төмендетуге көмектеседі. Шындығында, талшық (клетчатка) холестеринді ішек деңгейінде ұстап, оны ішке өткізбей, денеден шығарады. Сонымен, Ковалковтың айтуынша, бұл жағдайда көкөністер, дәнді дақылдар мен кебек пайдалы болады.

Т. Есқали