Ғалымдар шашыңыз ағармау үшін не жеу керегін айтты

Қартая келе бәрінің шашы ағарары анық, әрине оны бояумен жабуға болады. Дегенмен, көпшілік жас бейнесін ұзағырақ сақтағысы келеді. Мұны күнделікті рационыңызға бір қолжетімді әрі әмбебап өнімді қосу арқылы ғана жасауға болатыны анықталды.

Ақ шаш — шашқа пигментті беретін тері жасушалары меланоциттердің біртіндеп жоғалуының нәтижесі. Мамандар айтуынша, бұл процесті күнжіт тұқымының көмегімен бәсеңдетуге болады. Олар бас терісін меланоциттердің белсенділігін арттыратын негізгі қоректік заттармен қанықтырады.

Сонымен қатар, қара тұқымдар сұр шашпен күресу үшін ең пайдалы болып саналады, өйткені оларда пайдалы компоненттердің мөлшері  көп. «Қара күнжіт тұқымында кальций, магний, В1 дәрумені, мыс, мырыш, фосфор, аминқышқылдары, диеталық талшықтар және селен бар. Сонымен қатар, бұл қоректік тұқымдар табиғи антиоксиданттарға бай: сесамолин, сесамол және сезамин»,-делінген зерттеуде. 

Зерттеулерге сәйкес, қара күнжіт тұқымындағы антиоксиданттар бас терісінің жасушаларын зақымдайтын және қартаю белгілерін тудыратын радикалдарды бейтараптандыруға көмектеседі. Антиоксиданттар меланоциттердің белсенділігін арттырады және шаштың түсіне жауап беретін меланин пигментінің өндірісін арттырады. Олар сонымен қатар бас терісіне қан ағымын арттырады, оны нәрлендіреді және шаштың өсуін тездетеді.

Сондай-ақ, күнжіт тұқымдарының құрамында жасына байланысты басқа жағымсыз өзгерістердің алдын алуға көмектесетін бірқатар биологиялық белсенді қосылыстар бар: есту қабілетінің жоғалуы, есте сақтау қабілетінің нашарлауы және көру қабілеті.

Күнжіт тұқымын мәзіріңізге енгізу өте оңай – оларды таңғы асқа жармаға, сүзбеге немесе бутербродтарға қосып, түскі және кешкі асқа ет, балық және салаттарға себуге болады. Күнжіттің айқын дәмі жоқ, сондықтан көптеген тағамдарға жарамды. Сарапшылар күнжіт тұқымын жеумен қатар, бас терісін күнжіт майымен сүртуге кеңес береді.