Қыста денсаулыққа пайдалы қызғылт сары өнімдер

Қыста денсаулыққа пайдалы қызғылт сары өнімдер

Күндіз уақыттың қысқа болуы мен сырттағы температураның нөлден төмен екені - қыста жылы мезгілге қарағанда энергияның аздығының себебі. Көптеген адамдар дене күшін сақтау үшін тәттілер түріндегі «жеңіл антидепрессанттарды», сондай-ақ ет өнімдерін қажет етеді. Бірақ мұндай мәзір пайдалы емес. Қысқы мезгілде ағзаға қалай көмектесуге болады?

Ақ қант зиян, бірақ бізге тәтті дәм керек. Оны жеміс-жидек, жарма, қара шоколад, бал, сүт өнімдерін жеу арқылы алуға болады. Олар сондай-ақ энергияны теңестіруге және тіпті белгілі бір мағынада ашық қызғылт сары және сары жемістер мен көкөністерді пәсуіне көмектеседі. Осы себепті, суық мезгілде сондай өнімдерді таңдаңыз.

Цитрус жемістері, құрма, сәбіз, асқабақ, тәтті картоп, сары бұрыш, апельсин жемістерінде бета-каротин фитонутриенті, пектин, антиоксиданттар және С дәрумені бар. Бұл композицияның арқасында олар көз саулығын жақсы сақтауға, құрғақтық мәселесін болдырмауға көмектеседі. Тері, және жүрек пен иммундық жүйенің жұмысын қолдауға көмектеседі, ас қорыту жолдарының және бауырдың жұмысын жақсарту, лимфа жүйесін белсендіруді жүзеге асырады. Қызғылт сары түс көңіл-күй мен тәбетті жақсартады, үйлесімділікті табуға көмектеседі.

Бұл көкөністердің, жемістердің және жидектердің үйлесімділікке, қуат пен денсаулыққа пайдалы қасиеттері туралы толығырақ айта кетейік.

АСҚАБАҚ

Бірегей өнім, онда бәрі пайдалы: целлюлоза, тұқым, май, шырын. Пісірілген асқабақ - тәтті және крахмалды қант диабетімен ауыратындар үшін жарамсыз, бірақ сау адам үшін көмірсулардың жақсы көзі (оны түскі асқа жеуге немесе кондитерлік өнімдерге қосуға болады). Құрамында бета-каротин – ағзада А дәруменіне айналатын антивитаминнің арқасында асқабақ шаш пен терінің күйіне мән беретіндер үшін өте тиімді. Бета-каротин термиялық өңдеуден кейін жақсы сіңеді.

Асқабақты пісіруге болады, оны коктейльге немесе картоп пюресіне қосуға болады. Ең бастысы, мырыш пен Е дәрумені А дәруменін ассимиляциялау үшін қажет екенін ұмытпау керек. Ол үшін смузиге күнжіт немесе басқа тұқымдар, жаңғақтар, тазартылмаған зәйтүн майының қасық қосыңыз.

Жаңа піскен асқабақ кез келген өніммен біріктіріліп, барлық тағамдармен тамаша үйлеседі. Термиялық өңделген асқабақ  -крахмалды өнім, күрделі көмірсу. Сіз оны тәтті және қышқыл жемістермен, дәмдеуіштермен араластыра аласыз. Сондай-ақ, қызыл еттен басқа, жануар ақуызына арналған гарнир ретінде қолданылады. Асқабақты аз мөлшерде жармаға қосуға болады, оларды аль-денте пісірген дұрыс, яғни жартылай пісірілген күйде қалдырыңыз.

Асқазан-ішек жолдары, қышқылдық ауытқулар, гастрит, жаралар, метеоризм проблемалары үшін жаңа асқабақты алып тастаңыз. Пісірілген күйінде қант диабеті, ұйқы безінің бұзылуына қолдануға болмайды.

БАНАН

Банан – нағыз антидепрессант, өйткені оның құрамында триптофан амин қышқылы бар, одан бақыт гормоны серотонин түзіледі. Банандардың жүйке күйзелісі мен депрессия сияқты аурулардың көріністерін азайтуда жақсы екені байқалды. Сондай-ақ, банандарда калий және В дәрумендері (B6) бар. Калий банандарды ас қорыту проблемалары бар адамдар үшін қолайлы етеді. Сонымен қатар, ол қанның ұюы, су және қышқыл-негіз балансын сақтау және гликоген өндіру үшін қажет. Және бұл бананның пайдалы қасиеттерінің толық тізімі емес.

Банан тәтті өнім, сондықтан көп қолданбау керек. Дені сау адам үшін аптасына екі-үш дана жеткілікті, оны 17:00-ге дейін жеген дұрыс.

Банан жаңғақтар, тұқымдар, авокадо, жидектер, тәтті және қышқыл жемістермен жақсы үйлеседі. Қолдануға қарсы көрсеткіштер - қант диабеті, ісіну, қанның тұтқырлығының жоғарылауы (қою қан деп аталады). Менопауза кезінде эндометриоз, артериялық гипертензия және подагра кезінде банандарды тұтынуды азайту ұсынылады.

ҚҰРМА

Антиоксиданттарға бай келетін құрма жүрек-тамыр жүйесіне пайдалы, темірді арттыру, анемияны емдеу үшін кешенді тамақтануда тиімді. Банан сияқты ол жаңғақтар, тұқымдар, авокадо, жидектер және тәтті және қышқыл жемістермен біріктірілген. Құрманың піскен, тұтқыр емес болуы маңызды - әйтпесе ол таниннің көп мөлшеріне байланысты ас қорыту жүйесіне зиянды болады. Тіпті толық піскен құрманы кейбір ішек аурулары, іш қату, ойық жара, панкреатит, қант диабеті кезінде жеуге болмайды.

ШЫРҒАНАҚ

Шырғанақ жидектері С дәруменінің ең жақсы көздерінің бірі, антиоксидант және антидепрессант (бананнан айырмашылығы, теңіз шырғанағы қанның тұтқырлығын арттыруға арналған, өйткені ол оны жұқартады). Жүрек-тамыр және жүйке жүйесінің, бауырдың денсаулығын қолдайды. Құрамында мазасыздықты тыныштандыратын және азайтатын заттар мен микроэлементтер кешені бар. Қыста теңіз шырғанағын мұздатылған күйде сатып алуға, шайға, десертке қосуға, балмен араластыруға болады.

Жоғарыда аталған жемістер мен жидектер қосылған иммунитет көтеруге көмектесетін рецепттер ұсынамыз.

Асқабақ қосылған драниктер

2 порция үшін сізге қажет:

• асқабақ - 250-300 г;

• жұмыртқа – 1 дана;

• ұнтақталған ұн - 2 ас қасық;

• қызғылт тұз, дәміне қарай бұрыш;

• кокос немесе тазартылған зәйтүн майы - 1 шай қасық.

Дайындау әдісі:

1. Асқабақты үккіштен өткізіңіз.

2. Оны жұмыртқа және ұнмен араластырыңыз, дәміне қарай тұз және бұрыш қосыңыз.

3.Құймақтарды қалыптастырыңыз және майланған табада әр жағынан екі-үш минут қуырыңыз.

Асқабақ сорпасы

Сізге қажет болады:

• асқабақ - 200-250 г;

• кокос немесе тазартылмаған зәйтүн майы - 1 шай қасық;

• кокос сүті - 100 мл;

• су – 2 стакан;

• дәміне қарай қызғылт немесе теңіз тұзы.

Дайындау әдісі:

1. Асқабақты төртбұрыштап кесіп, 10 минут қайнатыңыз.

2. Жұмсақ (қатты піспеген) кезінде сүт пен суды араластырып пюре жасаңыз.

3. Қоспаны кастрюльге құйыңыз, қайнатыңыз, дәмдеуіштерді, май қосыңыз.

Банан және авокадо мусы 

1 порция үшін сізге қажет:

• банан – 1 дана;

• авокадо – 1/2 дана;

• су – қалаған консистенция үшін.

Дайындау әдісі:

Барлық ингредиенттерді блендермен езіңіз.

Шырғанақ шайы

500 мл шәйнек үшін:

• мұздатылған теңіз шырғанағы - 150 г;

• апельсин - 1/2 дана;

• даршын (таяқ) - 1 дана;

• қалампыр - 3-4 дана;

• су - 500 мл;

• кокос қанты немесе сироп - 2-3 ас қасық

Дайындау әдісі:

1. Мұздатылған теңіз шырғанағын кастрюльге бес-жеті минут қайнатпай жылытыңыз.

2. Жидектерді ұнтақтаңыз, апельсинді майдалап тураңыз және теңіз шырғанақ жидектерінің консистенциясына келтіріңіз.

3. Даршын мен қалампыр араластырыңыз, 10 минут тұндырыңыз.

4. Қоспаға су құйыңыз (85 градусқа дейін, жоғары емес). Қант қосыңыз.

Шырғанақ балы

Сізге қажет: тең пропорцияда теңіз шырғанағы мен бал (1: 1).

Дайындау әдісі:

1.Теңіз шырғанағын шайып, ұнтақтаңыз, оны блендермен араластырып, пюре жасаңыз.

2. Балмен араластырыңыз.

Апельсин бисквиті

20 см қалып үшін:

• жұмыртқа - 2 дана;

• қант (кокос немесе қамыс) - 2/3 кесе (кем);

• кокос ұны - 3/4 кесе;

• қопсытқыш - 2 шай қасық;

• апельсин – 1 дана;

• апельсин қабығы - 1 ас қасық. Л. (тек үгітілген апельсин қабығы);

• кокос майы (тазартылған зәйтүн майымен ауыстыруға болады) - 4 ас қасық;

• дәмдеуіштер - дәміне қарай (даршын, имбирь).

Глазурь үшін:

• кокос майы – 1 шай қасық;

• какао бұршақтарынан жоғары сапалы шоколад 60-70% - 50 г.

Дайындау әдісі:

1. Апельсинді блендермен езіңіз. Алынған смузиді сары маймен, 1/2 қантпен, сарысымен, ұнмен, қабығымен және қопсытқышпен араластырыңыз.

Жұмыртқаның ақтығын қалған қантпен шайқаңыз.

2. Барлығын мұқият араластырыңыз.

3. Пішіннің түбіне корица себіңіз де, қамырды құйыңыз. 180 градуста 35 минут пісіріңіз.

Глазурь дайындау әдісі:

1. Кәстрөлде баяу отта шай қасық араластырыңыз. Кокос майы және шоколад, бөліктерге бөлінген.

2. Шоколад ерігенше силикон щеткасымен немесе ағаш шпательмен үздіксіз араластырыңыз.

3. 5 минут суытып, печеньенің үстіне құйыңыз.

4. Шоколадты глазурьдің орнына бисквитті кокос майымен немесе сүтпен майлап, үстіне кокос түйіршіктерін себуге болады.

А. Оралқызы