Наурыздық дастарқан: НАУАН.

«Науан»  - сөздіктерде үлкен, биік және тамаша,керемет, ғажайып, әдемі деген мағыналар жиынтығын береді, бірақ нақты ұғымы айқындалмаған мифтік сөз болса керек. «Алдымнан ашылды бір науан есік» - А.Шалабаева. Аталмыш дәм нышанына осы сөзді таңдалып, түркілік таным қалпына келтіірлді.

      Науан қазақ ұғымына негізделген үш текті дәмнің жыймасынан тұрады: халқымыз «қызыл» деп ет тағамын, «ақ» деп сүттен пісірілген асты, ал «көк» деп көкөніс пен жеміс-жидекті атаған. Соған орай, үш сөрені үш текті дәмге толтыру арқылы ырысты паш ету мақсаты жүзеге асады. Науаннан келген қонақтар дәм татып кетеді де, ол үздіксіз тағаммен толтырылады, сөйтіп, сарқылмас береке көзі іспетті алып қазына нышаны болып табылады.

Науан тағамы ежелгі түркілік үш белдеулі ғаламдық құрылымды елестетеді: жоғарғы, ортаңғы және төменгі әлем.

https://youtu.be/pi1CUSWo3fE



Бөлісу: