Көтеудің даму қаупін азайтады: қызылшаны неліктен жиі жеу керек?

Көтеудің даму қаупін азайтады: қызылшаны неліктен жиі жеу керек?
Фото: pixabay

Қызылша - дәрумендердің бай көзі. Сарапшылар бұл көкөністі жиі тұтынудың денсаулыққа қандай пайдасы бар екенін түсіндірді, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі.

Қызылшада калория мөлшері аз, 100 граммға шамамен 41 калория ғана, сондай-ақ көптеген қоректік зат бар. бар. Оның құрамында кальций, фосфор, калий, магний, темір, мырыш, фолий қышқылы, В1, В2, В6, С дәрумендері бар.

Қызылшаның денсаулыққа 5 пайдасы: 

  • құрамында жүрек-қантамыр жүйесін қолдайтын бетаин пигменті бар: ол жүрек ауруларының алдын алады және жоғары қан қысымын төмендетеді. Сонымен қатар, бетаин антиоксидантты әсерге ие;
  • қызылша ағзада азот оксидіне айналатын жеміс нитраттарына бай. Бұл зат қан тамырларын, соның ішінде миды босаңсытады және кеңейтіп, мидың жұмысын жақсартады;
  • қызылшадағы нитраттар төзімділікті арттырады, әсіресе кардио жаттығу жасау кезінде көмектеседі;
  • бетанин пигменті бауыр жұмысын жақсартады, ағзадағы майдың жиналуын және холестерин деңгейін төмендетеді;
  • құрамында ас қорытуға оң әсер ететін талшық бар. Бір стақан қызылша шырыны іш қатудың алдын алады және көтеудің (геморрой) даму қаупін азайтады.

Айта кетейік, бұған дейін көтеудің алдын алу үшін қалай тамақтану керегі және аурудан сақтанудың 6 қадамы хабарланған болатын. 

Тағы да оқи отырыңыздар: Неге қарын аша береді?

Жаңалықтарды бәрінен бұрын біліп отырғыңыз келсе, Telegram-арнамызға жазылыңыз!

Б. Жұмаділлә