Оливье салатын көп жеудің күтпеген салдары белгілі болды

Оливье салатын көп жеудің күтпеген салдары белгілі болды
Фото: freepik

Классикалық оливье адам денсаулығына пайдалы салаттар қатарына жатпайды. Алайда жаңажылдық мереке қарсаңында күн сайын дәл осы салат түрін житін сәттер болады. Мұндай тамақтану сіздің ағзаңызға теріс әсер етуі мүмкін. Дегенмен диетологтар бұл салатты тек мереке қарсаңында жеуге кеңес береді. Диетолог Алексей Кабанов оливьені күнделікті жеу ағзаға қалай әсер ететінін айтты, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі doctorpiter.ru-ға сілтеме жасап. 

 Қайнатылған немесе ысталған шұжық қосылған оливье

Сарапшылардың пікірінше, бұл - салаттың ең нашар түрі. Себебі біз күнделікті рационымызда ет пен сүт өнімдерінде тым көп қаныққан майларды тұтынамыз. Керісінше, бізде өсімдік майларында, жаңғақтар мен балықтарда көп болатын қанықпаған майлар жетіспейді. Ал диетолог оливьедегі ең зиянды ингредиент өңделген ет өнімдері: шұжық, ақжелкен, ветчина екенін баса айтты.

"Оливьені шұжықпен күнделікті тұтыну арқылы біз холестерин мен қандағы қант деңгейін айтарлықтай жоғарылатамыз. Бұл жүрек-қан тамырлар ауруларын, қант диабетінің және деменцияның қаупін арттырады. Ал осы аурулардан зардап шегетін адамдар үшін мұндай мереке өте қауіпті. Олар үшін классикалық оливьені жеуді шектеу керек", - деп ескертті Алексей Кабанов.

Сиыр етімен жасалған оливье

"Бұл дайындау тәсілі де жақсы нәтиже бермейді. Бірақ сіз табиғи және өңделмеген етті жейсіз. Оның құрамында қаныққан май аз емес және жеткілікті ақуыз аласыз. Денеге зияны бірінші рецептпен салыстырғанда аз деп айта алмаймын", - деді диетолог.

Сондықтан жаңажылдық мерекелерде шұжық, дүкендегі майонез, картоп, сәбіз, маринадталған қияр, жұмыртқа және консервіленген бұршақтан жасалған классикалық оливьені күн сайын жеу өте қауіпті екен.

Улану қаупі қандай?

Оливьені 30-31 желтоқсанда өткен барлық мерекелерді жеуге болмайды. Себебі тоңазытқышыңыз қаншалық жақсы болғанның өзінде де гастроэнтеролог улану қаупі жоғары екенін ескертеді.

"Гистамин дайындалған тағамдарда, әсіресе ет салаттарында жиналады. Салат неғұрлым ұзақ тұрып қалса, соғұрлым оның құрамында гистамин көп болады. Гистамин, өз кезегінде, әртүрлі аллергиялық реакцияларды тудыруы мүмкін: жеңіл қышудан ауыр улануға, тіпті мигреньге дейін. Сондықтан мен 24 сағаттан артық сақталатын салатты жеуге кеңес бермеймін", - деп ескертті дәрігер. 

Артық салмақ және жоғары қан қысымы

Егер дені сау адам кенеттен бір апта бойы жаңа жылдан кейін сүйікті оливьенің бір бөлігін жеуге шешім қабылдаса қорқынышты ештеңе болмайды. Бірақ бұл бөлік күнделікті нормаға сәйкес келуі керек. Физикалық белсенділігі бар және ас қорыту жүйесінің айқын проблемалары жоқ адамға бұл салатты жеу қиыншылық тудырмайды. 

"Оливье - картоп пен шұжықтың қосындысы болғандықтан, онда калорияның көп мөлшері бар. Тұрақты пайдалану артық салмақ пен қан қысымының жоғарылауына әкеледі. Сондай-ақ ол дәмді тағам болғанымен, витаминдер мен минералдардың жеткілікті мөлшерін қамтамасыз етпейді. Сондықтан иммунитетке және жалпы денсаулыққа байланысты проблемалар туындауы мүмкін", - дейді Рүстем Садықов.

Ісіну және іш қату

Картоптың, сондай-ақ шұжықтың немесе басқа да ет өнімдерінің артық болуы ас қорыту жүйесіне ауыртпалық түсіреді. Сондықтан күнделікті рациондағы оливье іштің кебуіне, іш қатуына және асқазанның ауырлығына әкелуі мүмкін.

"Оливьедегі артық көмірсулар қандағы қант деңгейінің күрт өзгеруіне әкелуі ықтимал. Бұл әсіресе қант диабетімен ауыратындар үшін қауіпті", - деп ескертті дәрігер.

Қызықты жаңалықтар мен видеоларды көру үшін TikTok арнамызға жазылыңыз!

Ж. Зинешов