Бауырды сауықтырады. Қыстың күні шайға қосып ішетін 5 өнім

Бауырды сауықтырады. Қыстың күні шайға қосып ішетін  5 өнім
Фото: pixabay

Лимонадтарды жақсы көресіз бе? Бірақ денсаулыққа зиян келтіргендіктен оларды жиі ішкіңіз келмейді ме? Олай болса шай қоспаларымен тәжірибе жасап көріңіз-бұл өте дәмді және пайдалы болады. Себебі қазір бір кесе жылы шай-қысқы кештің тамаша түйіні. Жасыл, қара, шөпті дәміне қарай кез-келгенін таңдаңыз. Олардың бәрі ағзаға денесіне оң әсер етеді. Егер сіз сусынды әртараптандырып, оны одан да пайдалы еткіңіз келсе, онда шыныаяққа не қосуға болатыны туралы бес идея бар, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі doctorpiter.ru-ға сілтеме жасап. 

Теңіз шырғанақ жидектері

Тарт теңіз шырғаны жаңа піскен кезде бәріне ұнай бермейді. Бірақ көптеген адамдар теңіз шырғанақ шайын ұнатады. Оны қоректік заттардың құрамы бойынша рекордшы деп санауға болады.

Теңіз шырғанақ шайында аскорбин қышқылы, В, Е, К, РР дәрумендері, темір, марганец, органикалық қышқылдар бар. Теңіз шырғаны асқазан-ішек жолдары үшін өте пайдалы. Ол дененің иммундық қорғанысын күшейтеді. Бұл әсіресе суық мезгілде үлкен маңызға ие.

Лимон

Лимон шайы - классикалық комбинация. Мұндай сусын әсіресе суық тиген немесе керісінше ауырмаудың жолын іздеген адамдарға жақсы. С дәрумені арқасында цитрус шайы иммунитетті күшейтеді. Лимондағы органикалық заттар "жаман" холестериннің пайда болу жылдамдығын төмендетуге, капиллярлардың қабырғаларын нығайтуға, асқазан-ішек жолдарының канцерогенді қосылыстарын бейтараптандыруға көмектеседі. Лимонның әсерін айқындай түсу үшін сусынды аяқтағаннан кейін жеміс тілімін жеп қойыңыз.

Тимьян

Тағы бір ескірмейтін классикалық сусын - тимьян шайы. Ерекше дәм мен талғампаз хош иіс сіздің көңіл-күйіңізді көтереді. Тимьянның құрамында тимол, борнеол, цинеол, фенолдар, карвакрол, флавоноидтар бар. Бұл заттар тамырларды нығайтады және бауырды сауықтырады. Сусын салмақ тастағысы келетіндерге де пайдалы. Өйткені ол тәбетті төмендетуге көмектеседі.

Мұндай қоспасы бар шайды әсіресе бронхит, суық тию және тұмау кезінде ішкен жақсы. Сондықтан, егер сіз ауырып қалсаңыз, бұл дәмдеуішті міндетті түрде шайға қосыңыз.

Жалбыз

Жалбыз эфир майында ментол бар, ол ауырсынуды басатын және қалпына келтіретін өнім ретінде әрекет етеді. Сонымен қатар, жалбыз шайы жүйкені тыныштандырып, шаршау мен шамадан тыс жүктеме белгілерін жеңілдетеді. Жалбыз ас қорыту жүйесіне пайдалы. Ол перистальтиканы жақсартады, ашыту процестеріне қарсы тұрады. Жалбыз шайы менопауза белгілерін де тегістейді.Сондай-ақ, бұл сусын жалпы есте сақтау мен когнитивті функцияларды жақсартады.

Зімбір

Зімбір шайын күн сайын ішуге болады. Бұл иммунитетті керемет нығайтады. Бас ауруы бар адамдарға көмектесіп, стресс деңгейін төмендетеді және ас қорытуды күшейтеді. Өнімнің көптеген пайдалы қасиеттеріне қарамастан, кейбір адамдарға зімбірді жеуге болмайды. Сонымен қатар, зімбір шайы пайдалы болуы үшін оны дұрыс дайындау керек. 

Аптаның басты оқиғалары мен пайдалы видеоларды көру үшін YouTube арнамызға жазылыңыз

Ж. Зинешов