Диетолог қандағы холестеринді төмендетуге көмектесетін 5 тағамды атады

Диетолог қандағы холестеринді төмендетуге көмектесетін 5 тағамды атады
Фото: pixabay

Холестерин - денеге өте пайдалы және қажетті зат. Оның құрылымы балауызға ұқсайды, жасуша мембраналарына көмектеседі және гормондардың түзілуіне қатысады.Шартты түрде холестеринді "жақсы" және "жаман" деп бөлуге болады. Егер біріншісі денеге көмектессе, екіншісі ағзаны бұзуы мүмкін. Қан тамырларының қабырғаларында холестеринді бляшкалар пайда болады, олар уақыт өте келе ұлғаяды. Бұл қанның қалыпты жұмыс істеуіне кедергі келтіреді. Нәтижесінде артериялар бітеліп қалады. Салдарынан инфаркт немесе инсульт сияқты өлімге әкелетін патологияларды тудыруы мүмкін. Диетолог доктор Памела Мейсонның айтуынша мына 5 өсімдік қандағы "жаман" холестерин деңгейін төмендетуге көмектеседі, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі doctorpiter.ru-ға сілтеме жасап. 

Зімбір

Диетаға зімбірді қосу маңызды дейді диетолог. Бұл әсіресе қант диабеті диагнозы қойылған адамдарға қатысты. Тамыр дақылдары қандағы холестерин деңгейін төмендетеді және тамыр қабырғаларындағы холестерин бляшкаларымен күреседі. Қалыпты мөлшерде зімбір егде жастағы адамдарға пайдалы. Гингерол ми жасушаларының қартаюын баяулатады деген зерттеулер бар. Бұл кәрілік ауруларының алдын алу, есте сақтау қабілетін нығайту және зейінді арттыру үшін маңызды.

Сарымсақ

Сарымсақ қандағы холестерин мен басқа майлардың деңгейін төмендетеді. Тіпті осы көкөністен алынған дәмдеуіш те әсер етеді. Егер сіз өзіңізді сарымсақты мүмкіндігінше жиі жеуге үйретсеңіз, онда холестерин деңгейі 29,8 мг/дл-ге дейін төмендейді.

Женьшень (Қытай өсімдігі)

"Этнофармакология" журналында жарияланған зерттеуде бұл өсімдік "жаман" холестерин деңгейін төмендетуі мүмкін екенін көрсетті. Сонымен қатар, бұл өкпенің қатерлі ісігімен күресуге көмектеседі. Женьшень-көптеген ғасырлар бойы әртүрлі ауруларды емдеуде қолданылатын өсімдік. Қазіргі заманғы химиялық және фармакологиялық зерттеулер көрсеткендей, женьшень жапырағының сығындысында тамырларға қарағанда гинзенозидтер көп және қатерлі ісікке қарсы белсенділігі жоғары.

Мүкжидек

Мүкжидекте созылмалы қабынудың белсенділігін төмендететін және қатерлі ісіктердің дамуына жол бермейтін көптеген антиоксиданттар бар, сонымен қатар олар холестеринді төмендетеді. Мүкжидек құрамында А, бета-каротин, Е және К дәрумендері, С, В1, В2, В3 (PP), В4, В5, В6 және В9 дәрумендері, сондай-ақ кальций, темір, магний, фосфор, калий, натрий, мырыш, мыс, марганец, селен бар. Бұл заттардың барлығы денеге өте жақсы сіңеді.

Көкжидек

Бұл көкжидек дәрумендер мен минералдарға бай және ең пайдалылардың бірі болып саналады. Оның құрамында антоцианиндері бар табиғи антиоксиданттар. Олар бос радикалдарды байланыстыруға және біздің ағзамыздың жасушаларын қорғауға қабілетті. Ол ас қорыту жүйесін қалыпқа келтіруге көмектеседі. 

Instagram парақшамызға жазылып, ең қызықты ақпараттарды бірінші болып оқыңыз!

Ж. Зинешов