Шай, ет. Гастроэнтеролог іш қатыратын 7 тағамды атады

Шай, ет. Гастроэнтеролог іш қатыратын 7 тағамды атады
Фото: intelplyus.ru

Асқорыту жүйесінің жұмысы тамақтану ерекшеліктеріне тікелей байланысты. Көбінесе, іш қатқанда оны сұйықтық пен өсімдік тағамдарын аз тұтынатындығымызбен байланыстырамыз. Содан кейін әртүрлі халық емдеу әдістерін және дәрі-дәрмектерді қолданып, аурумен күресу жолдарын  іздейміз, бірақ одан нәтиже болмайды.

Іш қатуды қалай емдеуге болатынын терапевт, гастроэнтеролог, гепатолог, Бірінші біліктілік санатты дәрігер Сергей Лопатин Доктор Питерге айтып берді.

Қандай жағдайда іш қатады?

Медицинада іш қатуды үш күн немесе одан да көп дәретке бармау деп атайды. Бұл асқазан-ішек жолында жиі кездесетін бұзылыс. Іш қатудан ыңғайсыздық жиі басқа жағымсыз белгілермен қиындайды: іштің кебуі және ауырсынуы, газдың пайда болуының жоғарылауы т.б.

Көп жағдайда іш қатудың себебі адамның өмір салтында жатыр. Физикалық белсенділіктің болмауы, сұйықтық ішу режимін сақтамау, дұрыс тамақтанбау т.б.

Тамақтану және сұйықтық ішу

Дәретханаға тұрақты бару үшін адам сұйықтық пен өсімдік талшығының жеткілікті мөлшерін тұтынуы керек. Әрине, диетада барлық басқа қоректік заттардың болуы қажет, бірақ бұл ішекте ісінетін, сұйықтықты сіңіретін, ішек моторикасын ынталандыратын және оның тұрақты жұмыс істеуіне мүмкіндік беретін тағамдық болюсті құрайтын ірі ерімейтін талшық.

Судың және диеталық талшықтың жетіспеушілігімен нәжіс қалыңдайды, сусызданады, ішектер баяу жұмыс істейді - бұл іш қатудың негізі болады. Сонымен қатар, сіз жейтін кейбір тағамдар нәжісті қатыратын әсерге ие, іш қатудың дамуына ықпал етеді.

Құрма

Бұл жемісті жақсы көретіндер тәтті сорттарды таңдауы керек. Құрма құамында таниндер көп болады. Бұл табиғи химиялық қосылыстар антиоксиданттық қасиеттерге ие, бірақ танниндер ішек моторикасын және ішек шырынын өндіруді баяулатады, нәтижесінде іш қатады.

Піспеген банандар

Құрмалардан айырмашылығы, банандар өздерінің бекітетін қасиеттеріне таниндерге емес, композициядағы төзімді крахмалдың көп мөлшеріне байланысты. Бұл әсіресе піспеген, көқ банандарға қатысты. Бұл крахмалдың қорытылуы ұзаққа созылады.

Ақ күріш

Ақ күріште крахмал бар, сондықтан оны көп жеу ас қорытуды бәсеңдетуі мүмкін. Күріш ботқасы мен қайнатпасын улану немесе ішек инфекциясы кезінде диареяны жою үшін жедел көмек ретінде жиі ұсынылуы кездейсоқ емес.

Сүт қосылған шоколад

Құрамында какао бар қара шоколад асқазан-ішек жолдарының жұмысына пайдалы әсер етеді, бірақ сүт шоколадында мұндай қасиеттер жоқ. Оның құрамында майдың көп мөлшері бар, бірақ ас қорытуға көмектесетін талшықтар мүлдем жоқ. Сонымен қатар, майлы тағамдарды қорыту үшін денеге әлдеқайда көп уақыт кетеді, ал асқазан майлармен күресуге тырысқанда, ішек арқылы нәжістің өтуі баяулайды.

Ұн және фастфуд

Тоқаштар, торттар, гамбургерлер, фри картоптары және пицца да іш қатуды тудыруы мүмкін, әсіресе оларды тұрақты түрде жесеңіз. Шоколад сияқты олар тағамның ас қорытуын бәсеңдететін майлар мен транс-майларға толы. Сонымен қатар, мұндай өнімдердің құрамына әртүрлі қоспалар кіреді, олар да уақтылы іштің босауына жол бермейді.

Қызыл ет: сиыр еті, қой еті,

Қызыл етті қорыту өте қиын. Олардың құрамында талшық жоқ, бірақ ас қорыту жүйесін өңдеу үшін көп уақытты қажет ететін жануарлар майлары мен ақуыз құрылымдары бар. Тіпті қызыл етті бір рет артық жеу бірнеше күнге созылатын іш қатуды тудыруы мүмкін.

Қара шай

Қара шай таниндерге бай, сондықтан оны диареяға жиі ішу ұсынылады. Сонымен қатар, сусын неғұрлым ұзақ қайнатылған болса, онда таниндердің концентрациясы соғұрлым жоғары болады және соғұрлым іш қатырады.

Айта кетейік, бұған дейін дәрігер іш қатуды дәрісіз қалай емдеуге болатынын айтқан еді.

Т. Раушанұлы