Сағыз шайнау ағзаға зиян болып шықты

Көп адам өзімен бірге сағыз алып жүреді. Егер сіз сарымсақ немесе басқа да иісі бар тағамдарды жақсы көретін болсаңыз, сағыз алып жүру өте ыңғайлы, ол тынысыңызды тез тазартуға көмектеседі. Бірақ сағыз шынымен де қауіпсіз бе?

Ямал қоғамдық денсаулық сақтау және медициналық алдын алу орталығының терапевті Вера Назарова сағыз шайнау әдеті қандай ауруларды тудыруы мүмкін екені туралы айтты, - деп хабарлайды doctorpiter.ru.

Маманның айтуынша, сағызды аш қарынға, тамақтанар алдында немесе тамақтану арасында қолданса, денсаулығыңызға айтарлықтай зиян келтіруі мүмкін.

Шайнау процесі бүкіл ас қорыту жүйесін - соның ішінде асқазан, ұйқы безі, ішекті қозғайды. Сондай-ақ тағамды сіңіру үшін шырынның бөлінуі бар, дегенмен, сіңіретін ештеңе жоқ, нәтижесінде шырыш қабығы зардап шегеді. Мұның бәрі созылмалы гастрит, панкреатит және колитке әкеп соғады.

Жағымсыз салдар мұнымен бітпейді: аш қарынға сағыз шайнағаннан кейін ұйқы безі инсулинді қанға шығара бастайды, бірақ оның пайдасы болмайды. Нәтижесінде қант диабетінің даму қаупі артады.

Сағыздың тіске зияны мұнымен бітпейді. Тіс дәрігері Анна Шаранда айтуынша, сағыз буынының аурулары, қызыл иек ауруы және тістің қозғалғыштығы бар адамдар ауруды асқындырмас үшін сағыздан бас тартуы керек.

Сонымен қатар, қантсыз сағыздарды атап өткен жөн. Әдетте, оларға тәтті ксилит қосылады. Медицина ғылымдарының докторы, Санкт-Петербургтің бас тіс дәрігері Андрей Еременконың айтуынша, бұл зат аштық сезімін тудырады және қажет мөлшерден көп тамақтануға әкеледі. Нәтижесінде бұл артық салмаққа әкеледі.

Жұтылған сағыз асқазанда 7 жыл сақталады деген аңыз бар. Бұл - жай ғана аңыз. Қазір сағыз полимерден немесе сағыз резеңкесінен жасалып, тәттілендіргіштен, жұмсартқыштардан және хош иістендіргіштер қосылады. Мұның бәрін біздің ағзамыз қорыта алады.

Жаңалықтарды бәрінен бұрын біліп отырғыңыз келсе, Telegram-арнамызға жазылыңыз!