Дәрігер ірімшіктің қаупін ескертті

Ресейлік эндокринолог Зухра Павлова ірімшіктің қандай қаупі барын айтты, - деп хабарлайды Massaget.kz

Дәрігер Telegram-арнасында ірімшіктің қандай салдары болуы мүмкін екенін түсіндірді. Бұл - кальций мен майдың бастапқы көзі, оның үстіне құрамында казеин А1 жоқ. Ал ол адам ағзасында қауіпті бета-казоморфин 7 пептидіне айналады. Маманның сөзінше, оның құрамында ақуыз көп, бірақ калория мөлшері жоғары болғандықтан, оны осы қорек заттың негізгі көзі ретінде қолдануға болмайды.

Сондай-ақ, ірімшік дәмді, соған орай адамдар оған тәуелді болады.

"Ірімшік бас ауруына әкеп соғуы мүмкін. Бұл ұзақ сақталған өнімдерде пайда болатын тираминге байланысты. Ол көгерген ірімшіктерде, чеддерде, пармезанда, тіпті моцареллада көп. Тирамин қызыл шарапта, зәйтүнде, жаңғақтарда, авокадода да бар.

Бас сақинасымен ауыратын адамдар үшін ірімшік пен шарапты бір уақытта ішуге болмайды, яғни бас ауруы пайда болады", - деді дәрігер.

Оның айтуынша, бас ауруынан басқа, ірімшік мына жағдайларға әкеп соғуы мүмкін:

- күшті жүрек соғысы;
- тершеңдік;
- жүрек ауруы;
- аяқ-қолдың дірілдеуі.

Сондай-ақ, Павлова ірімшіктің шамамен 40-50 пайызы майдан тұратынын ескертті. Сондықтан оны үй жануарларына бермеу керек.

"Менің сөздерімді осы өнімге тыйым салу ретінде қабылданғанын қаламаймын. Ешқашан. Жеңіз, бірақ ағзаңызды тыңдап, сіңірілген май, ақуыз, көмірсуларды ескеріңіз", - деп түйіндеді дәрігер.