Аптап ыстықта неліктен тұздалған қияр жегіңіз келеді? Гастроэнтеролог жауап берді

Аптап ыстықта неліктен тұздалған қияр жегіңіз келеді? Гастроэнтеролог жауап берді
Фото: pixabay.com

Гастроэнтеролог Евгения Мельникова адам ыстық ауа райында неліктен тұзды тағам жегісі келетінін түсіндірді, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі "Здоровье" Mail.ru сілтеме жасап.

Ыстық күндерде тұзды тағам жегіңіз келетіні көбінесе сусызданумен байланысты. Бұл су тым аз мөлшерде ішілген кезде (тәуліктік норма - дене салмағының 1 келісіне 30 мл) немесе ішек инфекциясы болғанда, құсу және іш өту арқылы пайда болады.

Немесе мұның басқа да себептері болуы мүмкін:

  • Ыстық ауа райында қарқынды терлеу, соның ішінде белсенді физикалық белсенділік. Термен бірге біз электролиттерді (калий, кальций, магний тұздары) жоғалтамыз.
  • Стресстік жағдайлар - ұзақ уақытқа созылған эмоционалды стресс ішкі секреция бездерін, әсіресе бүйрек үсті бездерін белсендіреді, нәтижесінде денеге натрий қажет, оны ағза тұздан алады.
  • Атрофиялық және аутоиммунды гастрит кезінде, онкологиялық ауруды емдеу үшін асқазанның бір бөлігін алып тастағаннан кейін немесе артық салмақ пен семіздікке бариатриялық операциядан кейін асқазанда тұз қышқылының жеткіліксіз секрециясы болады.

Аптап ыстықта біз көп тұз жоғалтамыз, сондықтан ағза оның жетіспеушілігін толтыру үшін тұздалған қиярға тартады. Бұл қалыпты жағдай, бірақ су ішуді ұмытпау керек. Минералды суды, жеміс сусындарын, компоттарды және көк шайды көбірек ішіңіз. 

Мұндай жағдайда диетадан алкогольдік сусындарды алып тастау қажет, бұл қосымша сусыздануға және дене қызуының жоғарылауына әкеледі. Олардың құрамында да қантты газдалған сусындар, какао, ыстық шоколад сияқты қант көп болғандықтан, шөлдетіп, тәбетті арттырады.

Қызықты жаңалықтар мен видеоларды көру үшін TikTok арнамызға жазылыңыз!

Б. Жұмаділлә