Дәрігер құлпынайдың жасырын қаупі туралы ескертті

Құлпынай аллергиялық реакция, қызару, терінің қышуы, есекжемді және Квинкенің ісінуін тудыруы мүмкін. Бұл туралы диетолог, медицина ғылымдарының докторы Марият Мухина айтты, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі "Москва 24" сілтеме жасап.

Маманның сөзінше, бұл жидектің тұқымдары асқазан-ішек жолдарының аурулары бар адамдар үшін қауіпті.

"Құлпынайдың қабығында бүршіктері бар дән көп. Бұл тұқымдар мүлдем қорытылмай, шырышты қабықты жырып, зақымдайды. Егер адамда гастрит, асқазанның, он екі елі ішектің ойық жарасы болса, онда тұқым осы аурулардың өршуіне себеп болатын тітіркендіргіш фактор болады", - деп түсіндірді дәрігер.

Сонымен қатар, жидек зиянкестерден қорғайтын денсаулыққа теріс әсер ететін химиялық заттармен өңделуі мүмкін, ол бауыр мен бүйректің жұмысын бұзады. Дәрігер осындай мәселелердің алдын алу үшін құлпынайды күніне 200 грамм ғана жеуге болатынын ескертті.

Бұдан бөлек, маман күнделікті 8 дана құлпынай жеу есте сақтау қабілеті мен көңіл-күйді жақсартып, деменция мен депрессиядан қорғай алатынын айтты.

Тағы да оқи отырыңыздар: Ұлы Отан соғысына қанша қазақстандық қатысты?

Жаңалықтарды бәрінен бұрын біліп отырғыңыз келсе, Telegram-арнамызға жазылыңыз!