Ас қорытуға пайдалы. Гастроэнтеролог жылыжай өсімдіктерінің артықшылығын айтты

Көктемнің басында ағза жаңа піскен көкөністерді қажет етеді. Алайда бұл уақыттағы өнімнің барлығы жылыжайда өседі. Жылыжай көкөністеріне де жұрттың шағымы көп. Пластикалық және химиялық қоспалар қосылады деген қаңқу сөз ереді. Бұл әңгіме шындыққа жанаса ма? Бұл туралы Be Healthy клиникасының гастроэнтерологы Диана Глистенкова айтты, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі doctorpiter.ru-ға сілтеме жасап. 

"Көптеген адамдар жасанды жылыжай жағдайында өсірілген жаңа піскен көкөністерді жеу рахатынан бас тартады. Мұндай өнімдер ағзаға пайдасыз деп санайды. Бірақ жаңа піскен көкөністер рационға қажет екендігі шындық: олар асқазан-ішек жолдарының жұмысында маңызды рөл атқарады. Пайдалы талшыққа ие, витаминдер мен минералдарға, фитонцидтерге, кальцийге және темірге бай. Сондықтан ДДҰ күнделікті рационыңызға көкөністің бес порциясы мен жемістің екі порциясын қосуды ұсынады", - дейді гастроэнтеролог. 

Бірақ қыста және ерте көктемде отандық ұнтақталған көкөністерді жеу мүмкіндігі жоқ. Әрине, сатылымда басқа елдерден (Әзербайжан, Израиль) әкелінетін аналогтары бар. Бірақ олардың бағасы тым қымбат. 

"Сонымен қатар, олардың жасанды сұлулығы мен жылтыр қабығы, уақыт өте келе бұзылу белгілерінің болмауы химиялық заттармен өте мұқият өңделгенін көрсетеді. Бұл оларды қоймада тасымалдау мен сатып алғанға дейін ұзақ уақыт сақтауға мүмкіндік береді. Мұндай көкөністердің зияны болмайды, пайдасы да шамалы", - деп түсіндіреді маман.

Жылыжайда өсірілген өсімдіктердің пайдасы бар ма? 

"Жылыжайларда қызанақ пен қиярдың, сондай-ақ шөптер мен басқа да көкөністердің көптеген сорттары өнеркәсіптік көлемде өсіріледі. Мұндай өнімдердің кемшіліктеріне өндірушілер жылыжай жемістерін олардың өсуін және тез пісетінін ынталандыратын арнайы қоспалармен өңдей алатынын айтуы. Бірақ кез келген қоспалар нормативтік құжаттармен қатаң реттелетінін атап өткен жөн. Соңғы зерттеулерге сәйкес, жылыжай көкөністеріндегі витаминдер мен микроэлементтердің мөлшері ашық жерден алынған көкөністердегі қоректік заттардың мөлшерінен іс жүзінде еш айырмашылығы жоқ. Сондықтан олардың пайдасы да бірдей", - дейді Диана Глистенкова.

Жылыжай көкөністерінің төрт артықшылығы:

  • Ашық жерден алынған көкөністер сияқты ас қорытуға пайдалы талшық пен диеталық талшыққа бай.
  • Құрамында витаминдер мен антиоксиданттардың дозасы бар.
  • Үстелдегі көкөністер мен жемістердің үлкен таңдауы теңдестірілген және дұрыс тамақтануға мүмкіндік береді.
  • Көкөністердің калориясы төмен, сондықтан оларды диетаға қосу қыста жиналған қосымша фунттарды азайтуға көмектеседі.

Қызықты жаңалықтар мен видеоларды көру үшін TikTok арнамызға жазылыңыз!