Дәрігер тоқ ішек қатерлі ісігінің алдын алу жолдарын айтты

Дәрігер тоқ ішек қатерлі ісігінің алдын алу жолдарын айтты
Фото: freepik

Көкөністер, жемістер және шұжықтардан бас тарту ішек қатерлі ісігінің қаупін азайтуға көмектеседі. Бұл туралы РИАМО-ның онкологиялық хирургы Илдус Мұхаметов айтты, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі health.mail.ru-ға сілтеме жасап. 

"45 жастан асқан адамдар колоноскопиядан өтуі керек. Ішектің қатерлі ісіктері (колоректальды қатерлі ісік) бірнеше жыл бойы баяу өседі. Сондықтан оларды ерте кезеңде анықтауға болады, бұл болжамды айтарлықтай жақсартады. Жиырма жыл бұрын ішек қатерлі ісігі негізінен 50-60 жастағы адамдарда анықталса, бүгінде бұл ісік қырық жастағы адамдарда жиі кездеседі. Алайда, жасарудың үрейлі тенденциясына қарамастан, қатерлі ісіктің осы түрін емдеудің болжамы жиі болады", - дейді дәрігер.

Қатерлі ісік белгілері нәжісте шырыш немесе қан, созылмалы ауырсыну, тамақ ішкеннен кейінгі ауырлық, метеоризм, диареямен кезектесетін іш қатуды тудыруы мүмкін.

Дәрігерге шағымдармен уақтылы кеңес беру, сондай-ақ тұрақты медициналық тексерулерден өту маңызды екенін ескертті.

"Кейбір адамдарда қатерлі ісіктің белгілері болмаса да колоноскопияға түскен кезде анықталуы мүмкін. Сол себепті 45 жастан кейін процедура 3-5 жылда бір рет жасалуы керек, ал егер отбасында колоректальды қатерлі ісік ауруы болған болса, 35 жастан бастап ішектерді тексеруді бастау керек. Күдікті түзілімдер анықталса, жыл сайын колоноскопия жасау ұсынылады", - дейді Илдус Мұхаметов. 

Процедура барысында дәрігер ісік алды өсінділерді дереу жоя алады. Дұрыс тамақтану колоректальды қатерлі ісік қаупінен азайтады. Мәселен қызыл ет, ысталған шұжық, ащы және қуырылған тағамдарды шектеу. Диетада көбірек көкөністер, жемістер мен шөптер, балық, құс еті, аздап тұздалған ірімшік болуы керек.

Тұрақты физикалық белсенділік, соның ішінде жылдам жүру де қатерлі ісік қаупін айтарлықтай төмендетеді.

Өзекті жаңалықтарды өз уақытында оқу үшін Facebook парақшамызға жазылыңыз!

Ж. Зинешов