Тоқ ішек қатерлі ісігіне алып келеді. Дәрігер бургерді қаншалықты жиі жеуге болатынын айтты

Тоқ ішек қатерлі ісігіне алып келеді. Дәрігер бургерді қаншалықты жиі жеуге болатынын айтты
Фото: pixabay

Ашшы тағамдар, фастфуд және шұжықтар асқазанға зиян. Сондықтан оларды мүмкіндігінше аз жеген дұрыс. Бұл туралы Газета.Ru тілшісіне Молекулярлық диагностика орталығының терапевті Анна Хакимова айтты, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі health.mail.ru сайтына сілтеме жасап. 

"Айына бір реттен артық бургер жеуге әуестенбеу керек. Егер сіз шынымен бургер алғыңыз келсе, оны таза ингредиенттермен өзіңіз пісіргеніңіз жөн. Тұздықтардың орнына лимон шырыны мен зәйтүн майын қолданған дұрыс", - дейді дәрігер.

Дәрігердің айтуынша, гамбургерлер, картоптар, наггеттар мен чипстерде көп мөлшерде тұз бен май бар. Ал оларды жиі толықтыратын майонез мен кетчупті жеу кезінде сіз тойғаныңызды білмей қаласыз. Салдарынан асқазаныңыз ауырып, кейбіреулерде іштің кебуі мен жүрек айну сезімін тудырады.   

"Құрамында артық дәмдеуіштер, сірке суы мен шөптер бар тағамдар асқазан мен ішектің шырышты қабығын тітіркендіреді және ас қорыту сөлінің бөлінуін арттырады. Бұл асқазан-ішек жолындағы стресстің күшеюіне алып келеді, күйдіргіш пен ауырсынуды тудырады", - дейді Анна Хакимова. 

Сондай-ақ бургермен қосып ішетін сусындар да зиян. Содадан шыққан газ көпіршіктері шырышты қабықтарды тітіркендіреді және метеоризмге әкеледі. Ал қант пен калориялардың үлкен мөлшері ұйқы безіне зиян келтіреді. Буып-түйілген шырындар да талшықтың және артық қанттың болмауына байланысты пайдасынан гөрі зияны көп.

"Егер сізде гастрит, панкреатит немесе майлы бауыр ауруы болса, шұжық сияқты өңделген еттерден аулақ болыңыз. Диетадағы артық қызыл ет тоқ ішек және тік ішек қатерлі ісігінің қауіп факторы ретінде танылады, оны аптасына екі реттен көп емес жеу керек. Оларды қаншалықты жиі пайдалансаңыз, соғұрлым ол ағзаға жақсы әсер етеді және ас қорыту мүшелерімен проблемалардың қаупі азаяды", - деді дәрігер. 

Аптаның басты оқиғалары мен пайдалы видеоларды көру үшін YouTube арнамызға жазылыңыз

Ж. Зинешов