Жұмыртқа қабығы шынымен де денсаулыққа пайдалы ма?

Жұмыртқа қабығы шынымен де денсаулыққа пайдалы ма?
Фото: Freepik.com

Жұмыртқа қабығындағы кальций адам ағзасына сіңбейді және қазір ол ауылшаруашылық жануарларының жемін байыту үшін қолданылады. Бұл туралы гастроэнтеролог Анастасия Тимошенко айтты, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі "NEWS.ru" сілтеме жасап.

Бұрын ұсақталған жұмыртқа қабығы балаларға, жүкті және бала емізетін әйелдерге кальций көзі ретінде тағайындалған. Бірақ қазір жұмыртқа қабығы тек топырақты ұрықтандырып, мал азығын байыту үшін ауыл шаруашылығында қолданылады.

Дәрігер жұмыртқа қабығындағы кальций адам ағзасына нашар сіңетін карбонат түрінде болатынын түсіндірді.

"Одан да кальций цитраты қоспаларын қабылдаған дұрыс. Сонымен қатар, қабық қауіпті инфекциялардың көзі. Егер сіз тамақтан кальций алғыңыз келсе, сүт өнімдерін көбірек жегеніңіз жөн", - деді дәрігер.

Айта кетейік, бұған дейін қоңыр немесе ақ. Қандай жұмыртқа пайдалырақ екені хабарланған болатын.

Маманның айтуынша, жұмыртқаның құнарлылығына тек тауық жеміндегі қоректік заттар мөлшері ғана әсер етеді.

"Мысалы, жұмыртқа сарысының түсі жемдегі каротиноидтарға негізделген. Жемге каротиноидтарға бай сығындыларды көбірек қосу жұмыртқа сарысының қоюлау және каротиноидтар мен антиоксиданттарға бай болып шығуына әкелуі мүмкін", - дейді маман.

Қызықты жаңалықтар мен видеоларды көру үшін TikTok арнамызға жазылыңыз!

Б. Жұмаділлә