Сары май денсаулыққа пайдалы болуы үшін күніне қанша мөлшер жеу керек?

Сары май құрамында көмірсулар жоқ, бірақ ол май қышқылдарына және кальций, магний, натрий, калий, фосфор, сондай-ақ A, E, B2, B6, PP және D дәрумендері секілді ағзаға қажетті басқа элементтерге бай. Бұған қарамастан, сарапшы Ирина Воронцова тепе-теңдікті сақтап, сары майды белгілі бір мөлшерде тұтыну маңызды екенін ескертті, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі "Pravda.Ru" сілтеме жасап.

Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымының мәліметінше, қаныққан майдың күнделікті мөлшері диетадағы калорияның 10 пайызын алуы керек, ол тәулігіне 15-25 грамм сары май.

Ирина Воронцованың айтуынша, егер ағза басқа тағамнан қаныққан май алмаса, күніне сары майдың 15-25 граммын жегеннен денсаулыққа қауіп төнбейді.

"Егер адамда қаныққан майдың басқа көздері болмаса, бұл доза қауіпсіз болады, бірақ қарапайым 2 шұжықтың өзінде қаныққан майдың 10 пайызы бар. Сондықтан, абай болу керек", - деді ол. 

Сонымен қатар, сары майды холестерині жоғары, жүрек-қан тамырлары аурулары және атеросклерозы бар адамдар жеуден аулақ болғаны дұрыс. Сондай-ақ, сары майды холелитиаз және панкреатитпен ауыратындар тұтынбауы керек.

Айта кетейік, бұған дейін нутрициолог сары майдың пайдалы қасиеттерін атағаны хабарланған болатын. 

  • Шаш пен тері саулығы;
  • Тамырлардың саулығы;
  • Асқазан саулығы;
  • Қосымша энергия көзі;
  • Ұйқы сапасын жақсартады;
  • Еңбек қаілеттілігін арттырады.

Тағы да оқи отырыңыздар: CDE үшбұрышында М нүктесі СЕ қабырғасында жатыр. Ал DM екенін дәлелдеңіз.

Жаңалықтарды бәрінен бұрын біліп отырғыңыз келсе, Telegram-арнамызға жазылыңыз!