Диеотолог бауырға пайдалы және зиянды тағамдарды атады

Диеотолог бауырға пайдалы және зиянды тағамдарды атады
Фото: tea.ua

Көптеген адамдар тек алкогольді асыра пайдалану бауырға зиян деп қателеседі. Алкогольден бас тарту бауырдың өмір бойы сау болуына кепіл емес. Бұл ағзаның дұрыс жұмыс істеуі үшін көп нәрсе қажет. Бұл маңызды сұрақтардың жауабын диетолог Лорен Манакер берді.

Бауыр қалай жұмыс істейді?

Бұл ағза 500-ден астам функцияларды орындайды. Ең бастысы, бауыр токсиндерді жоюға көмектесетін өт сөлін шығарады.

Бауыр сонымен қатар:

• ас қорытуға көмектесетін майлардың ыдырауында;

• холестерин өндірісінде;

• артық глюкозаны басқаруда,

• қанның ұюын реттеуде және басқаруда маңызды рөл атқарады.

Сонымен, бауыр сау болуы үшін ол «ұнайтынын» өнімдерді жеу өте маңызды.

© tfzp.ru

Бауырдың сау болуы үшін тамақтану ережелері

Тұтас дәнді дақылдар мен бұршақ дақылдары сияқты талшыққа бай тағамдарды таңдаңыз.

Пайдалы майларды (балық, жаңғақтар, тұқымдар, өсімдік майы) таңдау керек. Қаныққан майлардан бас тарту керек – бұл фастфуд, маргарин, пальма майы.

Диетаға жемістер мен көкөністерді көп қосыңыз.

Қанты бар сусындар, алкогольді және қуырылған тағамдарды шектеу керек.

"Егер сіз диетаңызға бауырға пайдалы тағамдарды қосқыңыз келсе, ең жақсысы көкөністерден бастау керек. Олардың ішіндегі ең пайдалысысы – брокколи. Бұл бауыр үшін №1 тағам", - дейді диеотолог Лорен Манакер.

Брокколидің бауырға әсер етуінің құпиясы көкөніс құрамында екен

"Брокколи – крестгүлді көкөніс. Дииндолилметан және глюкорафанин сияқты табиғи қосылыстарымен бауыр денсаулығын қолдайды. Брокколиде кездесетін қосылыстар ракпен күресетін қасиеттермен байланысты және табиғи детоксикация процесін қолдайды. Дииндолилметан және глюкорафанин – бұл тек брокколиде ғана емес, сонымен қатар гүлді қырыққабат пен ақ қырыққабат сияқты көптеген крест тәрізді көкөністерде кездеседі. Олардың антиоксиданттық белсенділігі бауырдың денсаулығын жақсартуға көмектеседі және дененің жалпы денсаулығына ықпал етеді", - дейді маман.

© svit-hmelyu.com

Бауыр және алкоголь

The British Liver Trust сарапшылары аптасына 14 бірліктен астам алкогольді ішетін болсаңыз, бауырыңызды өлтіру қаупі бар дейді.

Салыстыру үшін: бір стақан шарап (125 мл) 1,5 дана, сыра банкасы (440 мл) 2 бірлік, шарап бөтелкесі 9 бірлік, деп жазады express.

Алкогольді жиі қолданғанда бауырдың қауіпсіздік шегі шамамен 15 жылға жетеді. Кейбір адамдар үшін ол 5-10 жылға ұзағырақ болуы мүмкін, бәрі ағзаның жеке ерекшеліктеріне байланысты.

Бауыр және жемістер

Алкоголь ғана емес, сонымен қатар жемістерді шамадан тыс жесеңіз, әсіресе түнде ол да бауырға зиян. Олардың құрамында фруктоза бар, оны дене белгілі бір мөлшерде ғана сіңіре алады. Фруктозаның артық болуымен семіздік және майлы гепатоз жақсы дамуы мүмкін.

Бауырға не пайдалы

Бауыр асқабақ және асқабақ тұқымын жақсы көред. Олардың құрамында бауыр жасушаларының жасушалық мембранасын құруға және холестерин алмасуына қатысатын көптеген гепатопротекторлық заттар бар.

Қызылша – бауырға арналған тағы бір өнім. Ол гепатоциттер үшін құрылыс материалдарымен қамтамасыз етеді және холеретикалық агент ретінде жұмыс істейді.

Куркума бауыр жасушаларын токсиндердің әсерінен қорғайды және липидтердің тотығуын болдырмайды.

Т. Раушанұлы