Таңертең су ішу керек пе? Бұл ең танымал сұрақтардың бірі. Мұны күнделікті әдетке айналдырсаңыз, бірнеше аптаның ішінде денсаулығыңызды айтарлықтай жақсарта аласыз, ас қорыту жүйесінің кейбір мәселелерін жойып, өзіңізді жақсы сезінесіз. Ауыз су шынымен де пайдалы, бірақ оның температурасына байланысты түрлі пікір бар. Гастроэнтеролог Татьяна Лебедева осы сияқты маңызды сұрақтарға жауап берді.
Жылы, суық немесе ыстық су
Қандай су температурасының ең пайдалы екенін талқыламас бұрын, алдымен судың қандай температурада суық, жылы және ыстық болатынын анықтап алайық.
• Суық судың температурасы 20 ° C-қа дейін жетеді.
• Жылы су температурасы 21 ° C-тан 35 ° C-қа дейін болады.
• Ыстық су 35-42 ° C аралығындағы температураға ие.
Жоғары температурадағы су ас қорыту жүйесі үшін қауіпті, ол шырышты қабықтың күйіп қалуына әкелуі мүмкін, сондықтан өте ыстық сұйықтықты ішуге болмайды.
Су ішу маңызды!
• бұл әмбебап еріткіш, ол жасушаға қажетті қоректік заттарды әкеледі және қалдықтарды алып тастайды;
• жасушада су болмаса, ең қарапайым химиялық реакциялар жүре алмайды;
• Су біздің денеміздің терморегуляция жүйесін реттейді.
Қандай су ішуге болмайды?
Гастроэнтерологтар мен диетологтардың пікірінше, аш қарынға өте салқын, мұзды және жақында қайнаған өте ыстық суды ішуден аулақ болу керек. Сұйықтықтың шамадан тыс температурасы асқазанның шырышты қабығын тітіркендіреді және асқазан-ішек моторикасын бұзуы мүмкін.
Нәтижесінде мұндай әдеттер денсаулыққа кері әсер етеді. Бұл әсіресе гастрит және асқазан жарасы, холецистит, панкреатит, холелития және энтеритпен ауыратын адамдар үшін өте маңызды. Сондай-ақ, жүрек немесе өкпе проблемалары туындаған жағдайда өте төмен немесе жоғары температурада суды пайдалануда абай болу керек.
Аш қарынға қандай су пайдалы?
Судың жеткілікті мөлшері ас қорыту жүйесінің моторлық белсенділігін реттеуге көмектеседі. Бұл әсіресе созылмалы іш қатудан зардап шегетін адамдар үшін өте маңызды. Бірақ шамамен 20-22 градус температурасы бар ауыз су ішектің максималды ынталандырушы әсерін беретінін түсіну керек.
Оны аш қарынға қабылдау таңертең ас қорыту процесін бастауға көмектеседі. Бірақ судың температурасы көтерілген сайын, ішек моторикасын ынталандыру тұрғысынан белсенділік төмендейді.
Егер су ыстық болса, 35 градустан асса, ол спазмолитикалық әсерге ие, сондықтан ас қорыту процесін баяулатады. Ал суық су, егер оның температурасы 10 градустан төмен болса, моториканы тежейді, өйткені ол ас қорыту жолдарының рефлекторлық спазмын тудырады. Сонымен қатар, іш қатуды түзетуге көмектесу үшін таңертең аш қарынға суды тез, кішкене жұтыммен ішу керек.
Судың салмақ жоғалтуға әсері?
Тамақтану алдында су ішу де пайдалы. Бір немесе екі стақан ауыз су асқазанды толтыратындықтан тәбетті азайтуға көмектеседі. Судың салмақ жоғалтуға әсері туралы айтатын болсақ: асқазан шөлді аштықпен шатастырады, сондықтан бір стақан су артық тамақтануды жеңуге көмектеседі.
Су тағамның қорытылуына кедергі келтіруі мүмкін бе?
Судың ас қорыту процесін бұзуы мүмкін екенін жиі естисіз, өйткені тамақпен бірге тұтынылған кезде ол асқазан сөлін сұйылтады. Дәрігерлер мұндай деректің ғылыми дәлелі табылмағанын айтады.
Асқазандағы тұз қышқылының концентрациясы тағамның қатты немесе сұйық болуына қарамастан тұрақты деңгейде сақталады. Сонымен қатар, суды пайдалану асқазандағы тағамдық болюсті біркелкі араластыруға және оны қышқылмен және пепсинмен өңдеуге мүмкіндік береді, яғни тағамның қорытылуы мүмкіндігінше толық болады.
Қандай су ішу керек?
Таңертең суға ешқандай қоспаларды, әсіресе лимон шырынын қоспаңыз. Түнде асқазанда тұз қышқылының концентрациясы пайда болады. Егер сіз лимон шырынын қосымша қабылдасаңыз, іш кеуіп пен асқазанда қыжыл пайда болады. Тамақтанғаннан кейін лимон қосылған суды гастрит және асқазан жарасы болмаса ішуге болады.
Минералды суды таңертең аш қарынға дәрігермен кеңесіп ішкен дұрыс. 3-6 апталық курстарда қабылдағанда іш қатуға көмектесуі мүмкін.