Арықтау үшін жаттығулар мен диетаға отырмай-ақ тамақтану әдеттеріңізді өзгертіп, нәтижеге қол жеткізуге болады.
Іш, жамбас және сан – әйелдердің көпшілігі үшін ең проблемалы аймақтар. Дәл сол жерде артық май жиналады.
Егер сіз өзіңіздің дене бітіміңізге көңлі бөлуді қаласаңыз есіңізде болсын: салмақ тастау – бұл ұзақ процесс, кейбір диеталар уәде еткендей, «денсаулыққа зиянсыз 10 күнде 5 кг жоғалту» мүмкін емес.
Диетологтардың пікірінше, арықтауда көмекші көкөністер ғана. Бұл сіздің мәзіріңіз енді тек солардан тұруы керек дегенді білдірмейді.
Олардың қайсысы іштің майымен күресуде жақсы екенін айтайық:
Қызылша
Қызылша – ең танымал тамыр дақылдарының бірі. Ол борщқа, түрлі салаттарға, ет тағамдарына қосылады. Қызылшада көп талшық, марганец, темір, А және С дәрумендері, кальций, фосфор бар. Бұл қанықтыру сезімін ұзартуға көмектеседі, денені метаболизмге пайдалы әсер етеді.
Айтпақшы, бұл көкөністі күнде жеу өте пайдалы. Шикі қызылшаның бір порциясында (130 грамнан сәл астам) 3,8 грамм талшық бар. Талшық холестерин деңгейін төмендетеді және ұзақ уақыт тоқтық сыйлайды. Қызылша сонымен қатар ішек рецепторларын ынталандырады, соның арқасында іш жүргізетін әсерге қол жеткізіледі.
Қырыққабат
Бұл көкөніс A, K, C және B6 дәрумендері, сондай-ақ марганец, мыс және калий сияқты қоректік заттарға толы. Сонымен қатар, қырыққабатта ақуыз және талшық бар - бұл сізге сымбатты дене бітімі үшін қажет нәрсе.
Сонымен қатар қырыққабат иммунитетімізге көмектеседі және ас қорытуды жақсартады.
Шпинат
Шпинат жапырақтарын сорпаға, гарнирге, салаттарға қосуға болады. Жапырақты жасыл артық майды «ерітуге» ғана емес, сондай-ақ ол В дәруменіне, фолий қышқылына, лютеинге және бета-каротинге бай.
Қызыл болгар бұрышы
Бұл қуыруға, салатқа немесе гарнирге арналған табиғи тәттілігі бар әмбебап көкөніс.
"Болгар бұрышы арықтау үшін тамаша көкөніс. Ол төмен калориялы, қоректік заттарға бай, сонымен қатар тамақтанғаннан кейін қанықтыруға көмектеседі. Бұл комбинация күннің қалған бөлігінде артық тамақтанудан сақтайды. Құрамында талшық арқасында қызыл болгар бұрышы артық майды жағуға да ықпал етеді", - дейді диетолог Триста Бест.
Брокколи
Бұл көкөністі бәрі жақсы көрмейді және онысы бекер дейді диетологтар. Мәселен, брокколидің бір порциясы тағамның тиімді қорытылуына және ішектегі пайдалы бактериялардың қоректенуі үшін қажетті талшықтың ұсынылатын тәуліктік тұтынуының 10%-ын құрайды.
Сонымен қатар, брокколи көмектеседі:
• денедегі қабынумен күресу;
• қан тамырларын нығайту;
• арықтау;
• қарттықты баяулатады;
• иммунитетті нығайту;
• деменциядан қорғайды.
Сәбіз
"Бұл көкөніс іштің майын азайту қабілетімен ерекше, өйткені ол денедегі метаболизмді тездетеді", - дейді Триста Бест.
Бұл жерде тағамның термогендік әсерін (TEF) атап өткен жөн – бұл тағам ас қорыту кезінде денені күйдіретін калориялардың саны. Сәбіздің құрылымы қатты болғандықтан, оларда жоғары TEF бар, сондықтан денені қатты жұмыс істейді. Сондықтан күндіз сәбіз жеу - арықтаудың сенімді жолы!