Күнде анар жесе не болады?

Күнде анар жесе не болады?
Фото: tv.ua

Анар жемісі денсаулығыңызды жақсартуға көмектеседі. Рас, бұл жемісті кейбір адамдар жегенде сақ болу керек. Анар құрамының арқасында ағзаны нығайтады, бірқатар өлімге әкелетін аурулардан қорғайды, жаттығулардан кейін қалпына келтіруге көмектеседі және ой еңбегімен айналысатындар үшін тамаша өнім.

Күн сайын анар жесеңіз, ағзада қандай өзгерістер болатынын анықтап көрейік.

Анардың пайдасы

Бір анардың орташа салмағы 280 грамм, оның құрамында:

• 234 ккал;

• 4,7 грамм ақуыз;

• 3,3 грамм май;

• 52 грамм көмірсулар;

• 28,2 миллиграмм кальций;

• 0,85 миллиграмм темір;

• 33,8 миллиграмм магний;

• 102 миллиграмм фосфор;

• 666 миллиграмм калий;

• 28,8 миллиграмм аскорбин қышқылы.

Сіз пайдалы антиоксиданттардың дозасын аласыз

Анар антиоксиданттар мен полифенолды қосылыстарға бай, олар сіздің денеңізді бос радикалдардың әсерінен болатын зақымданудан қорғайды. Пуникалагиндер, антоцианиндер, таниндер – мұның бәрі жыл бойы денсаулығын сақтағысы келетіндер үшін таптырмас өнім.

Жүрек жұмысы күшейеді

Ғалымдар анар сығындысы тотығу стрессін және тамырлардағы қабынуды азайтуға көмектесетінін дәлелдеді. Сонымен қатар, жеміс гипертонияға қарсы профилактика ретінде жұмыс істейді. Анар қандағы холестерин деңгейін төмендетуге көмектеседі және тамырда трамбоз пайда болуынан қорғайды.

Дегенмен, анарды кейбір адамдар жеуге болмайды

Анар мен анар шырынымен қант диабетімен ауыратындар немесе диабетке дейінгі күйде болғандар үшін сақ болу керек.

Жалпы, анар шырынын сумен сұйылтқан дұрыс. Онда көптеген таниндер бар, сондықтан оның таза түрінде ішу асқазанда күйдіру сезімін пайда болдырып және кекіруге әкелуі мүмкін.

Өзіңізді қатерлі ісік ауруынан қорғайсыз

Анар үнемі қатерлі ісікке қарсы тағамдардың тізімінде. Мұның жақсы себебі: жемістердегі қосылыстар рак клеткаларын жойып, олардың таралуын бәсеңдететінін дәлелдейтін зерттеулер бар.

Бұл жемістің өкпе, сүт безі, простата, тері және тоқ ішек қатерлі ісігінде ісікке қарсы әрекет ететіні туралы дәлелдер бар. Сонымен қатар, ғалымдар анардың бауыр ісігінің ерте кезеңдерінде ісіктердің өсуін бәсеңдетуге көмектесетінін анықтады.

Жаттығу алдында не жеу керек деп ойлайсыз ба? Анар жеп көріңіз. Оның құрамындағы полифенолдар сізді серпімді етеді және жаттығуларға күш береді. Ғалымдар жарысқа жарты сағат қалғанда бір грамм анар сығындысы спортшыны 12 пайызға шаршаған күйден кетіретінін анықтады.

Ал жеміс бұлшықеттеріңізді қалпына келтіруге көмектеседі, сондықтан бұл өнім әрқашан спортшылардың асүйінде болуы керек.

© sovkusom

Ми жақсы жұмыс істейді

Ой еңбегімен айналысатындар үшін анардың да пайдасы зор. Оның құрамында организмдегі қабынуды азайтатын және миды Альцгеймер мен Паркинсон ауруынан қорғайтын эллагитаниндер бар.

Ас қорыту жақсарады

Анардың құрамында талшық көп, бұл ас қорытудың дұрыс жұмыс істеуіне көмектеседі. Сондықтан, егер сіз күн сайын жеміс-жидек жесеңіз, іш қату мен геморрой туралы ұмытуға болады. Сонымен қатар, бұл өнім ішектің пайдалы бактерияларының санын көбейтуге мүмкіндік береді.

Жас қалыпты сақтауға көмектеседі

Анар жемісіндегі қосылыстар қартаю процесін тоқтатуға көмектеседі. Жеміс ішекке түскенде оның ас қорыту процесінде уролитин А заты синтезделеді. Бұл зат жасушаның энергетикалық станцияларына – митохондрияларға әсер етеді. Жасушалар белсендірек жаңартылады, соның арқасында қартаюға қарсы әсерге қол жеткізіледі, деп жазады detaly басылымы.

Т. Раушанұлы