Кейбір адамдар күшті алкогольден гөрі жеңіл сыраны таңдайды. Көбік сусын соншалықты қауіпті емес деп саналады. Себебі, арақпен салыстырғанда оның құрамында алкоголь аз.
Шын мәнінде, бұл «қауіпсіздік» сыраның қулығы: адам оған тез үйреніп кетеді. Сыраның зияны күшті алкоголь кем емес екені белгілі болды, дейді дәрігерлер. Әсіресе оны күнде ішсеңіз.
«1 саптыаяқ сыра ішкен адам айына шамамен 15 литр ішеді. Күштілігі 5% болатын 15 литр сырада 300 мл таза спирт бар. Және бұл да өте салмақты көлем», - дейді кардиолог Вадим Жук.
тұрақты (аптасына 3-4 рет немесе одан да көп) сыра ішу мыналарға әкелуі мүмкін:
• алкогольге тәуелділік, онымен адамның өз бетімен күресуі екіталай;
• ауыр жүрек проблемалары.
«Алкогольді үнемі ішу жағдайында, тіпті аз мөлшерде болса да, жүрек ауырады. Дәрігерлер сыра ішетіндерге кардиомиопатия диагнозын қояды, бұл жүрек жеткіліксіздігіне әкеледі. Ол кенеттен өліммен аяқталуы мүмкін», - деп ескертеді Вадим Жук.
Адам гипертониядан зардап шегеді, егер ешқандай әрекет жасалмаса, жағдай күрт нашарлауы мүмкін.
Жүрек-тамыр жүйесімен қатар эндокриндік жүйе де зардап шегеді.
«Сыра – өте жоғары калориялы өнім, неге екені белгісіз, бұл туралы көбі ұмытып кетеді. Егер сіз оны жиі ішетін болсаңыз, бұл висцеральды семіздіктің пайда болуына дейін дене салмағының жоғарылауына әкелуі мүмкін», - дейді Марина Лисянская.
Біздің денеміздің басқа жүйелері де зардап шегеді. Ең алдымен, бұл асқазан-ішек жолдары.
«Сыраның құрамына: су, уыт, ашытқы және құлмақ кіреді. Сондай-ақ этил спирті (3-6, кейде 6-8%), токсиндер мен ауыр металдардың тұздары. Дәл осы заттар зиянды», - дейді гастроэнтеролог.
Сыраны шамадан тыс тұтыну мына аурулар даму қаупін арттырады:
• токсикалық созылмалы панкреатит,
• гастрит,
• асқазан жарасы.
Сонымен қатар, сыраны үнемі тұтыну - тіпті аз мөлшерде болса да - нәжістің бұзылуына әкеледі.