Адамдар күнделікті тамақтан соң асқазанының ашып ауырғанын айтады. Бұл жағдайды гастриттің өршуімен байланыстырады. Бірақ шын мәнінде, ойық жара себеп емес.
Гастрит ауырмайды
Гастрит - бұл асқазанның шырышты қабығының қабынуы. Гастроэнтеролог Мария Лопатинаның айтуынша, іс жүзінде қабыну процесі шырышты қабаттың бетінде пайда болады, сондықтан ол ауырсынуды тудырмайды - ауырсыну рецепторлары асқазан қабырғасының қалыңдығында тереңірек орналасқан.
"Асқазанның қорғаныс жүйесі ерекше. Күшті тұз қышқылының шырышты қабығын ерітуіне жол бермеу үшін шырышты қабықты жабатын шырыш пен бикарбонаттардың жұқа қабаты бар. Олар бірге асқазанды қышқылдың агрессивті қасиеттерінен қорғайды", - дейді дәрігер өзінің телеграм-каналында.
Мария Лопатинаның айтуынша, тамақ гастритке әкелмейді. Дәрігер оны қоздыратын үш нақты себепті атады:
• Helicobacter pylori - гастриттің ең көп тараған себебі;
• стероид емес қабынуға қарсы препараттарды үнемі қолдану (мысалы, аспирин немесе ибупрофен);
• дененің өзіне қарсы антиденелерді шығара бастайтын аутоиммундық бұзылыстар.
Неліктен тамақтанғаннан кейін ауырлық сезімі пайда болады?
Гастроэнтерологтың айтуынша, тамақ ішкеннен кейін іштегі ыңғайсыздықтың кінәсі - функционалды диспепсия. Бұл асқазанның жұмысының бұзылуы.
Маманның айтуынша, әртүрлі триггерлер функционалды диспепсия белгілерін тудыруы мүмкін - олар түрлі адамдар үшін түрлі болады. Олардың арасында темекі шегу, стресс, сондай-ақ кез келген тамақ пен сусын бар,
Бірақ көбінесе бұл мына өнімдерден туады:
• қызыл бұрыш,
• пияз
• майонез,
• жаңғақтар,
• цитрус,
• шоколад,
• кофе,
• сода.
Күнделікті жейтін тағамға қарап асқазаныңыздың ауыруы мен ауырлығын қандай тағамдардың тудыратынын білуге болады.
"Көріп отырғаныңыздай, тағамдар гастрит тудыруы мүмкін емес, бірақ олар жағымсыз белгілерді тудыруы мүмкін. Егер қабылдау кезінде дәрігер сізге тамақтануға байланысты гастрит бар екенін айтса, басқа дәрігерге хабарласыңыз", - дейді Мария Лопатина.
Айта кетейік, диетолог ас қорыту жолдарына ең зиянды өнімдерді атаған болатын.