Ратгерс университетінің ғалымдары көк шай сығындысы кейбір мутацияларды тасымалдаушыларда бауырды зақымдауы мүмкін екенін анықтады. Оның қорытындысы The Journal of Dietary Supplements басылымында жарияланды. Бұл туралы gazeta жазды.
Авторлар атап өткендей, ащы көк шайдың денсаулыққа айтарлықтай пайда әкелетіні туралы дәлелдер бар. Мұны жоғары сапалы Миннесота зерттеуінің деректерін пайдалана отырып, ғалымдар жүргізген жаңа талдау да растады.
Ғалымдар ұзақ уақыт бойы ащы көк шай ішу қатерлі ісікке, жүрек-тамыр ауруларына, семіздікке және 2 типті қант диабетіне қарсы белгілі бір қорғанысты қамтамасыз ете алатынын анықтады, сонымен қатар кейбір адамдың бауырына кері әсер етуі мүмкін.
Көк шайдағы негізгі антиоксидант - эпигаллокатехин галлат (EGCG). Адамдарда ол катехол-О-метилтрансфераза (COMT) деп аталатын фермент арқылы ыдырайды. Ғалымдар осы ферменттің генінде үш мутацияны тапты, олардың бірі бауыр зақымдануының биомаркер деңгейінің 80 пайызға артуына байланысты болды.
Ғалымдар бауырдың зақымдану қаупіне қандай факторлар әсер ететінін әлі толық түсіне алмаған. Толық түсініктеме генетикалық нұсқаларды және мүмкін бірнеше генетикалық емес факторларды қамтуы мүмкін.
Айта кетейік, бұған дейін дәрігер бауырға пайдалы 8 өнімді атаған болатын.