Диетолог тез бұзылатын жаңа жылдық 5 тағамды атады

Мереке күндері дастархан неше түрлі тағамға толы болады. Мереке кезінде тағамнан уланып қалмау үшін абай болу керек, себебі ыстықта кейбір тағамдар жылдам бұзылады.

Майонез қосылған салаттар

"Салаттар тез бұзылатын өнімдерге жатады, оларды салқын күйде сақтау керек. Дайын салаттарды тоңазытқышта 12 сағатқа дейін, ал бөлме температурасында - 4 сағатқа дейін сақтау керек", - дейді дәрігер.

Салаттарда көптеген тағамдық компоненттер әртүрлі тығыздық пен қасиеттермен араласады, сондықтан тағамның сақтау мерзімі ингредиенттердің өздеріне байланысты. Майонезді қосу сақтау мерзімін қысқартады, өйткені ол микроорганизмдердің көбеюін тездетеді және өнімдердің физикалық және химиялық қасиеттеріне әсер етеді.

Дегенмен, тіпті дұрыс сақтау кезінде де ескірген тағамды жеуге мүмкіндік бар. Оның бұзылғанын білу үшін келесі белгілерге мән беріңіз:

• қышқыл дәм;

• текстураның өзгеруі;

• бетінде қыртыстың пайда болуы;

• бастапқы түс пен иістің өзгеруі.

Тоңазыма (холодец)

Бұл жаңа жылдық тағы бір тағам.

"Тоңазыма бөлме температурасында 2 сағаттан аз, ал тоңазытқышта 12 сағатқа дейін сақтауға болады", - дейді диетолог Елена Григорьева.

Тоңазыма денсаулыққа мына жағдайда қауіпті:

• оның жағымсыз иісі болса,

• бұлтты реңкке ие болса,

• түбінде пайда болған сұйықтық.

Шұжық пен ірімшік

Шикі ысталған және құрғақ күйдірілгеннен шұжықтар тез бұзылатын болып саналады. Сондықтан оларды қаптаманы ашқаннан кейін тоңазытқышта 72 сағаттан артық сақтауға болмайды. Сондай-ақ тағам түні бойы үстелде тұрмауы керек.

"Ірімшікке абай болу керек. Сонымен, ірімшікті кептіру, иісін арттыру немесе құрылымын өзгерту кезінде патогендік микроорганизмдер белсенді түрде көбейеді",-  дейді диетолог.

Теңіз өнімдері

"Вакуумды ыдыстағы тұздалған балықты бір айға дейін сақтауға болады. Қаптаманы ашқаннан кейін - 2 күннен аспайды. Бөлме температурасында аздап тұздалған балықты 3 сағаттан асырмау керек", - дейді дәрігер.

Қуырылған және пісірілген балықты тоңазытқышта бір-екі күн сақтауға болады.

Қуырылған немесе пісірілген тауық

"Қуырылған, пісірілген құс тағамдары тоңазытқышта 48 сағаттан аспайды. Вакуумды қаптаманы немесе тамақ пленкасын қолдансаңыз тіпті жақсы болады", - дейді дәрігер.

Бұзылған тауық етінде:

• жағымсыз қышқыл күкіртті сутегі иісі,

• сұр реңк.

Барлығы тамақтанып болғаннан кейін үстелден тауық немесе басқа да еттерді алып тастауға тырысыңыз. Осылайша сіз жақын адамдарыңызды уланудан қорғай аласыз. Есіңізде болсын: егер сіз 31 желтоқсан күні кешке тағам пісірген болсаңыз, онда оны екі күннен асырмай жеп қоюға тырысыңыз.