Деніміз сау болу үшін жеткілікті мөлшерде су ішу керек. Көп жерде ағзаға күнделікті 2 литр су қажет екені айтылады.
Ағзада сұйықтық жеткілікті мөлшерде болмаса, денсаулық бұзылады. Бірақ күн сайын 2 литр су ішсеңіз не болады және сұйықтықтың жетіспеушілігіне не қауіп төндіреді? Бұл туралы дәрігер Гүлшат Сираева айтып берді.
Тәулігіне тұтынылатын сұйықтық көлемі көптеген факторларға байланысты болады. Мысалы:
• Жасқа байланысты – бала, ересек, қарт адам;
• жалпы денсаулық – жүрек, бүйрек, ас қорыту проблемалары;
• көшедегі және үйдегі температура мен ылғалдылық;
• жаттығулардың жиілігі мен қарқындылығы, физикалық белсенділік (термен сұйықтықтың жоғалуы);
• дене салмағы (қалыпты салмақ немесе семіздік);
• тамақтану әдеттері;
• жұмыс ерекшеліктері, күйзелістің болуы, психоэмоционалды күйзеліс.
Осыған байланысты біреу сұйықтықты көп, біреу аз тұтынуы керек. Физиологтардың пікірінше, сұйықтықтың ең аз мөлшері (тамақ, сусындар, ауыз суды қосқанда) дененің килограммына 30 мл құрайды. Сұйықтықтың жоғалуының азаюына байланысты бұл көрсеткіш 40-50 мл-ге дейін көтерілуі мүмкін.
© 66.ru
Суды қашан ішу керегін қалай білуге болады?
Денедегі су азайғанда алдымен адам шөлдей бастайды. Мида сұйықтық пен тұздың тепе-теңдігін сақтайтын ерекше аймақ бар. Ол ағзада су азайғанда шөлдеу сигналын береді.
Бірақ сұйықтық балансын толтыру үшін қосымша қамқорлық қажет болатын жағдайлар да бар:
• ыстық климатта, әсіресе жел мен төмен ылғалдылықта болу;
• белсенді жаттығулар;
• 70 жастан кейін ми орталықтарындағы сезімталдылық төмендейді, бұл жағдайда қосымша сұйықтық қабылдау қажет;
Тұтастай алғанда, сұйықтықты қабылдау күні бойы біркелкі болуы үшін шамамен 30-40 минут сайын 2-3 жұтым су ішу пайдалы.
Не ішу керек – су, шай немесе шырындар?
Минералды болса, емдік ас сулары күнделікті қолдануға жарамайды. Оларда тым көп минералдар бар. Шай немесе шырын ішуге болады, бірақ ұйқы безінде артық калория мен стрессті тудырмау үшін қант қоспау керек.
Айтпақшы, суды лимонмен ішкен дұрыс деген сөз миф. Жақсартылған дәмнен басқа, мұндай судың басқа пайдасы жоқ. Бұл сұйықтық дене салмағын азайтады және метаболизмді жеделдетеді деген ақпарат расталмаған.
Қандай патологиялар сұйықтықты көп ішуді қажет етеді?
Бүйрек, тері немесе тыныс алу арқылы метаболизмге және судың жоғалуына әсер ететін белгілі бір патологиялар мен жағдайлар кезінде сұйықтық тұтынуды арттыру қажет болатын жағдайлар бар. Олардың ішінде мыналарды атап өткен жөн:
• безгек, әсіресе инфекцияларға байланысты ұзаққа созылған қызба;
• шамадан тыс терлеу, құсу немесе диарея салдарынан сұйықтықтың жоғалуы;
• қан кету;
• отадан кейінгі кезең;
• бүйрек арқылы шығартын әртүрлі у;
• үлкен аумақты күйік;
• кейбір эндокриндік патологиялар (қант диабеті).
Дегенмен, артық су жүктемесімен денеге зиян келтірмеу үшін сұйықтықты қабылдау көлемі әрқашан дәрігермен келісілуі керек.
© 66.ru
Таңертең бір стақан судың пайдасы бар ма?
Көптеген сарапшылар күнді бір стақан жылы сумен бастасаңыз, бұл дененің белсенді жұмыс істеуіне көмектеседі деп санайды. Бұл ас қорыту жолдарын, зәр шығару жолдарын, иммундық және жүрек-тамыр жүйелерін қосымша ынталандырады.
Аш қарынға тек қарапайым суды, ешқандай қоспасыз – лимон, бал, шырын ішу керек. Өйткені қоспалар асқазанды тітіркендіреді және қышқылдық деңгейін жоғарылатуы мүмкін. Ал лимон қосылған суды ұзақ ішкенде бүйректе тас пайда болуы мүмкін.
Суық па, жылы ма, әлде ыстық па?
Сарапшылардың пікірінше, ауызсу үшін ең оңтайлы су температурасы шамамен 30-40 градус. Өте суық су, әсіресе мұзбен, өт жолдарының спазмы және асқазанның тітіркенуіне әкелуі мүмкін. Мұндай жағдайлар әсіресе холецистит пен холелития, ойық жаралы зақымданулар және гастрит кезінде қауіпті. Температурасы 60 градустан жоғары су гастрит пен эзофагиткеалып келетін өңеш пен асқазанның күйіп қалу қаупін арттырады.