Көптеген адам табиғи жемістер мен жидектерден жасалған сусындардың зиянды қасиеттері мен қарсы көрсетілімдері болуы мүмкін емес деп ойлайды. Алайда, бұл олардың да кері әсері бар.
Компот жеміс-жидек пен тәтті газдалған сусындарға пайдалы балама болып саналады. Бұл сусындар бір-бірінен қалай ерекшеленеді және олардың қандай нақты артықшылықтары бар? Диетолог Екатерина Стеценко осы сияқты маңызды сұрақтарға жауап берді.
Шырын туралы
Жаңа сығылған шырындар пайдалы - олар пайдалы дәрумендер мен минералдарға толы. Кейде олар терапевтік диеталардың бөлігі ретінде тағайындалады. Мұндай сусынның пайдасын барынша арттыру үшін оны дайындағаннан кейін 15-20 минут ішінде ішкен дұрыс.
Дегенмен, белгілі бір мағынада, бір стақан компот ішкеннен гөрі апельсинді жеген дұрыс. Себебі жемістің өзінде пайдалы диеталық талшық бар. Талшық бізге қанықтылық сезімін береді, жүрек ауруының қаупін азайтады.
Жаңа сығылған шырынның құрамында жеміс қышқылдары мен табиғи қант бар, сондықтан мұндай сусын асқазан-ішек шырышты қабығының тітіркенуін және қандағы глюкоза деңгейінің күрт секіруін тудыруы мүмкін. Жаңа сығылған шырынды таңғы астан немесе түскі астан кейін ішуге болады, ал аш қарынға кері әсер етеді. Әсіресе, егер сізде асқазан-ішек жолдарының проблемалары болса сусынды абайлап ішу керек.
Морс
Жеміс сусындарының қасиеттері көбінесе сусынның қалай дайындалғанына байланысты. Біріншіден, оның калория мөлшері қанша қант салынғанына байланысты өзгеруі мүмкін. Сонымен қатар, жеміс сусынының қандай нақты жидектер мен жемістерден жасалғаны да маңызды. Мысалы, қызыл жидек асқазан сөлінің бөлінуін ынталандырады, тәбетті оятады. Мүкжидек шырыны температураны төмендетуге көмектеседі, несеп-жыныс жүйесінің ауруларына пайдалы. Жоғары қан қысымы, анемия және атеросклероз кезінде ішу ұсынылады.
Жеміс сусындарын 6 айға дейінгі кішкентай балаларға беруге болмайды - сусынның аллергия тудыруы қаупі бар.
Кімге компот ішуге болмайды?
Шырында пайдалы қасиеттердің максималды болуын қаласаңыз, жемістер немесе жидектерді қайнаған суға салу керек. Өйткені, 20 минут қайнатқанда токоферолдың 80%, тиаминнің 85%, аскорбин қышқылының 90% және фолий қышқылының 98% жойылады.
Бұл әдіспен дайындалған компот шөлді қандырып қана қоймайды, сонымен қатар дәрумен қуатын береді және иммундық жүйені нығайтуға көмектеседі. Кептірілген жеміс шырыны метаболизмді жақсартады.
Дегенмен, кез келген адам компот іше алмайды - оның құрамында көптеген белсенді заттар бар. Егер сусын қышқыл жидектерден дайындалған болса, онда ол асқазан-ішек жолдары ауыратын адамдарда ыңғайсыздық сезімін тудыруы мүмкін.
Сонымен, мынадай жидектерден жасалған компот бауыр дисфункциясы, асқазан ойық жарасы, колиті бар адамдарға ішуге болмайды:
• қаражидек;
• шие;
• қарлыған;
• мүкжидек;
• қызыл қарақат.
Олардың құрамында іштің ауырсынуын, диареяны тудыруы мүмкін агрессивті органикалық қышқылдар бар.
Сонымен қатар, қанттың көптігіне байланысты компот өте жоғары калориялы болуы мүмкін. Сондықтан артық салмағы бар адамдар оны ішкенде абай болу керек. Ал қант диабетімен ауыратындар үшін компотты қантсыз немесе тәттілендіргіштермен ішкен дұрыс.