Тамақ ауырса, біз дереу дәріханаға жүгіреміз. Бірақ дәрісіз де тамақ ауруын емдеуге болады екен. Дәрігер қандай сусындар тамақ ауруына көмектесетінін айтты.
Тамақ ауруы жиі ЖРВИ немесе коронавирус инфекциясымен бірге жүреді және көптеген қолайсыздықтар мен ыңғайсыздықтарды тудырады. Үйдегі қарапайым дәрі-дәрмектер ауырсынуды жеңілдетеді.
Ауырсынуды жеңілдетуге болады
"Тамақ ауруын ыстық емес, жылы сусын басады. Ал ыстық сусындар керісінше жұтқыншақтың шырышты қабығын зақымдап, ауырсынуды күшейтеді. Сұйықтықтың температурасы Цельсий бойынша 60-70 градустан аспауы керек. Сонымен қатар, бұл температурада тамақтың ауырсынуын азайтатын сусындарда қолданылатын ингредиенттердің пайдалы қасиеттері жоғалмайды", - дейді дәрігер Анна Сафонова.
Дәрігер тамақ ауруы кезінде мына сусындарды ішуге кеңес береді:
• аз мөлшерде лимон қосылған жеңіл қайнатылған шай;
• мия тамыры, имбирь, қалампыр қосылған шөп шайлары;
• лайм гүлінің, түймедақ, шалфей, тасшөптің қайнатпалары;
• таңқурайдан, мүкжидектен дайындалған жылы жеміс сусындары;
• суыққа қарсы кофе сусындар, мысалы, даршын қосылған кофе.
"Кофенің табиғи дән болуы маңызды, ал сусын ыстық емес болуы керек. Дәмдеуіштері бар мұндай кофедегі тамақ ашуын және жұтынуды жеңілдету үшін жарты шай қасық сары май немесе какао майын қосуға болады", - деп кеңес береді дәрігер.
Тамақ ауруы кезінде қышқыл және тәтті тағамдар жемеу керек
Сондай-ақ, тамақ ауруы кезінде сусындардың қантсыз және қышқылсыз болуы маңызды.
"Қышқыл шырышты қабықтың тітіркенуін арттырады, ал қант бактерияларды көбейтеді. Сондықтан балдың орнына сүтке ара өнімдерін – прополис немесе ара нанын қосқан дұрыс. Ал қанттың орнына - оның пайдалы алмастырғыштарын қосу керек", - дейді дәрігер.
Мұндай сусындардың фармацевтикалық препараттардан артықшылығы - олардың табиғи қасиеттері, қарсы көрсетілімдер мен жағымсыз реакциялардың толық дерлік болмауы және қолжетімділігі.
"Қолыңызда бар нәрсе ауырсыну белгілерін жеңілдетуге көмектеседі. Ақырында, дәріден гөрі жылы сусын ішу әлдеқайда тиімді", - дейді Анна Сафонова.
Шаю да көмектеседі
Сондай-ақ, тамақ ауруын жеңілдету үшін, әр 3-4 сағат сайын тамақты шаю маңызды.
"Дәріханаларда сатылатын арнайы антисептикалық ерітінділерді ғана емес, шөптен жасалған қайнатпаларды да қолдануға болады. Түймедақтың қабынуға қарсы әсері бар. Жылы мүкжидек сусыны да көмектеседі, өйткені бұл жидектерде табиғи антибиотиктер - хлорогендік және урсол қышқылдары бар", - дейді дәрігер.
Тамағың ауырғанда не жеу керек?
Тамақ ауруы пайда болғаннан бастап, диетадан ащы дәмдеуіштерді, қуырылған тағамдарды қоспағанда, диетаның сипатын өзгерту керек.
"Диетада үнемді тағамдар – сорпалар, жармалар, компоттар, көкөністер және буға пісірілген ет болуы керек. Бұл шырышты қабықтың тітіркенуін азайтады және ауырсынуды жеңілдетеді", - дейді Анна Сафонова.
Неге менің тамағым ауырады?
Тамақтың ауырсынуы симптом екенін түсіну маңызды, сондықтан одан құтылу ғана емес, оның пайда болу себебін түсіну керек.
"Тамақ ауруы ауыр жұқпалы аурудың алғашқы белгісі немесе бактериялық немесе вирустық инфекциядан туындаған қабынудың нәтижесі болуы мүмкін. Тамақ ауруы қатты қолайсыздықты тудырса, дене қызуы көтерілсе, қалтырау, мойын ісінуі, жүрек айнуы, құлақ ауруы, ауызды ашу қиын болса, дереу дәрігерге қаралу керек, өзін-өзі емдеуге болмайды. Дәрігер зертханалық зерттеулерді тағайындайды және дұрыс терапияны таңдайды", дейді Анна Сафонова.
Тамақ вирустық және бактериялық инфекциялардан басқа, өнеркәсіптік аймақтардың лас ауасы, темекі түтіні, күшті иісі бар техникалық сұйықтықтар және химиялық заттар арқылы ауырады. Сондықтан алғашқы күндерден тез сауығу үшін темекіні тастау керек.
Тамақтың инфекциясы келесі себептерден туындайды:
• иммунитеттің төмендеуі,
• гипотермия,
• суық сусындар мен балмұздақтарды тұтыну, әсіресе ыстық ауа райында,
• кондиционері бар бөлмеде тұру,
• құрғақ ауа.