Жаңа піскен жемістер маусымы аяқталған кезде пайдалы және дәмді тағамды ұнатушылар кептірілген жемістерге ауысады. Диетолог маман Лия Гавашели бұл кептірілген жемістердің пайдасы мен зияны туралы айтты.
Құрма диеталық өнім бе?
«Мейіз де, құрма да пайдалы белсенді ингредиенттер бойынша нағыз көшбасшы. Мысалы, құрманың құрамында А дәрумені, бета-каротин, В дәрумені кешені, фолий қышқылы, С, Е, К дәрумендері, сонымен қатар кальций, магний, марганец, темір, мырыш, натрий және басқа да бірдей пайдалы минералдар бар», - дейді дәрігер Лия Гавашели.
Құрманың құрамында фруктоза, сахароза және глюкоза өте көп. Бірақ сонымен бірге бұл өнімнің гликемиялық индексі өте жоғары емес.
Қант диабетімен ауыратындарға құрма жеуге бола ма?
«Құрамында фруктозаның, сахарозаның және глюкозаның жеткілікті мөлшеріне қарамастан, жоғары калориялы болса да, құрманың гипогликемиялық индексі төмен, сондықтан қант диабетімен ауыратындар қалыпты мөлшерде жей алады», - дейді дәрігер.
Қант диабетімен ауыратындар құрманы кеште жемей, таңертең немесе түстен кейін диетаға қосқаны дұрыс. Оның саны 2-3-тен аспау керек.
Кімге құрма жеуге болмайды?
«Құрманы жақсы көретіндерде басты мәселе – салмақ қосу. Сондай-ақ, құрамында калий көп болғандықтан, бүйрек ауруы бар науқастар құрманы жеуге болмайды. Кептірілген құрманың құрамында іштің кебуіне және басқа да ас қорыту проблемаларына әкелетін заттар болуы мүмкін. Мысалы, сульфиттер аллергия тудырады», - дейді Лия Гавашели.
Мейіз кімге пайдалы және зиян?
«Кептірілген жүзім құрамында калий, магний, фосфор және темір өте көп. Оның үстіне мейіз антиоксидант және құрамында В тобы дәрумендерінің кешені бар», - дейді дәрігер.
Мейіз сонымен қоса жүрек-қан тамырлары патологияларымен ауыратын адамдарға пайдалы, аздап тыныштандыратын және несеп айдағыш әсерге ие.
Құрма сияқты мейіз де өте жоғары калориялы өнім – 100 граммда шамамен 300 ккал бар, сондықтан оны көп мөлшерде жеу салмақ қосуға әкеледі, деп ескертеді дәрігер.
«Калориясы бойынша бір мейіз бір жүзімге тең. Бірақ біз мейіздің кептірілгенін және өлшемі кішірек екенін ескеруіміз керек. Сондай-ақ, мейізді асқазан-ішек жолдарының аурулары бар және аллергияға бейім адамдар жеуге болмайды. Жүзімді кептіру кезінде әртүрлі химиялық заттар жиі қолданылады. Осы себепті, мейіз, басқа кептірілген жемістер сияқты, қолданар алдында мүмкіндігінше мұқият жуылуы керек», - дейді Лия Гавашели.
Құрма мен мейізді пайдаланудағы жүйелілік пен модерация негізгі қағида. Сонда бұл өнімдер ағзаға шынымен пайдалы болады және зиян тигізбейді.