Кәдімгі қара кофеден бас тартып, капучино немесе сүт қосылған кофеге ауысу керек деген пікір бар. Сүт бұл сусынды не үшін не пайдалы етеді? Дания ғалымдарының зерттеу жүргізіп анықтады.
Кофенің өзі антиоксиданттық қасиеттері бар құрамындағы полифенолдардың арқасында пайдалы. Бұл заттар ағзадағы қабынуды азайта алады. Созылмалы қабыну қант диабеті, жүрек ауруы, қатерлі ісік және ревматоидты артрит қаупін арттыратыны белгілі.
Даниялық ғалымдардың жаңа зерттеуі сүт сияқты амин қышқылдарына бай тағамдармен бірге полифенолға бай тағамдарды жеу антиоксиданттарды одан да тиімді ететінін көрсетті.
"Белоктар мен антиоксиданттардың қосындысы иммундық жасушалардың қабынуға қарсы қасиеттерін екі есе арттырады", - дейді ғалымдар. Зерттеу Ауыл шаруашылығы және тамақ химиясы журналында жарияланған.
Зерттеу қалай жүргізілді?
Копенгаген университетінің ғалымдары экспериментті әзірге тек зертханада жүргізді. Кофе полифенолдары сүтпен біріктірілгенде иммунды жасушаларға қалай әсер ететінін зерттеген.
"Кофе полифенолдары сүт амин қышқылдарымен әрекеттескенде, олардың иммунды жасушалардағы қабынуға қарсы әсері күшейеді", - деді зерттеуді жүргізген профессор Марианна Ниссен Лунд.
Біз сүт протеиндерінде адам рационында жиі жетіспейтін барлық маңызды аминқышқылдары бар екенін қосамыз.
Ғалымдар эксперименттерді жалғастырып, кофе мен сүттің иммундық жасушаларға, алдымен жануарларға, содан кейін адамдарға әсерін зерттеуге ниетті.
Кофеге сүт қосу ішу кезінде эзофагит, гастрит және дуоденитпен ауыратындар абайлау керек екенін дәрігерлер ескертеді.
Кофе ағзадағы кальцийдің сіңуін бәсеңдетуі мүмкін екенін есте ұстаған жөн. Сондықтан бұл сусынды сүзбе және одан жасалған тағамдармен бірге ішуге болмайды.