Алма сірке қышқылын өз бетінше суға қосып ішетіндер бар. Оның салмақ жоғалту, қандағы қантты реттеу және асқазанның қалыпты жұмысы үшін пайдалы екенін айтады. «Доктор Питерге» берген сұқбатында үш сарапшы алма сірке суының пайдасы мен зиянын айтып берді.
Салмақ жоғалтуға көмектесе ме?
Диетолог Ирина Орлова алма сірке қышқылы шынымен де пайдалы екенін, бірақ оны дұрыс қолдану керек екенін айтады.
«Алма сірке қышқылын бақылаусыз қабылдау асқазанның қышқылдығының тепе-теңдігін және соның салдарынан ас қорытуға жауапты микрофлораның бактериялық құрамын бұзуы мүмкін. Оның салмақ жоғалтудағы рөлі өте зор. Салмақ азайту және қалыпқа келтіру үшін тек тамақтану, ұйқы, қозғалыс, су және дәрумендер мен минералдардың жетіспеушілігін түзету маңызды. Рас, мен кейде қышқылдықты арттыру үшін су қосылған алма сірке суын ұсынамын, бірақ мен мұны өте сирек жасаймын», - дейді дәрігер-терапевт және диетолог Ирина Орлова.
Алма сірке қышқылы қандай жағдайда көмектеседі?
«Алма сірке қышқылының арқасында асқазанда тұз қышқылы түзіледі, ол ағзаға дұрыс ас қорыту үшін қажет. Тұз қышқылы ақуыздың сіңуіне жауап береді, бактерияға қарсы қасиетке ие», - дейді диетолог Юлия Дмитриева.
Маманның айтуынша, алма сірке суы да ішек микрофлорасын жақсарта алады.
«Алма сірке қышқылы – бұл иммунитетке, ас қорытуға және дәрумендерді өндіруге жауап беретін біздің ағзамыз үшін маңызды бактерия – Lactobacillus бар ашытылған өнім. Сондықтан ол дисбиозды түзетуде және пайдалы микрофлораны қолдауда көмекші бола алады,» - дейді диетолог.
Маманның айтуынша, ғалымдар алма сірке қышқылының липидтер профиліне және гликемиялық параметрлерге әсері туралы зерттеулер жүргізген. Алма сірке суының қандағы липидтер деңгейіне әсері анықталған.
«Оның құрамында жүрек бұлшықетін күшейтетін калий бар. Сірке және хлороген қышқылын біріктіре отырып, біз ағзаны холестериннен арылуға көмектесеміз», - дейді Юлия Дмитриева.
Кімдерге алма сірке суын ішуге болмайды?
Гастрит, асқазан жарасы, жоғары қышқылдық, асқазан-ішек жолдарындағы қабыну процестері бар адамдарғ алма сірке суын ішуге болмайды.
«Мұндай жағдайларда ол асқазан-ішек жолдарының шырышты қабатын одан да көп зақымдайды», - деп ескертеді Юлия Дмитриева.
Бұл қышқыл!
«Сірке қышқылы, тіпті алма сірке суы да, ең алдымен, қышқыл», - деп ескертеді эндокринолог Зухра Павлова.
Маманның айтуынша, сірке қышқылы ас қорыту жүйесі, асқазан-ішек қызметі бұзылған, бауыр мен бүйрек зақымдалғандар үшін оның барлық артықшылықтарын бірден жоққа шығарады. Мұндай жағдайлары бар адамдар әдетте сірке суынан бас тартуы керек.
«Ас қорыту мен зат алмасуды жақсарту үшін күн сайын таңертең алма сірке қышқылын ішуге кеңес беретіндер сірке суын лимон шырынымен шатастырады. Ащы дәмге қарамастан, лимон біздің денемізде сілті сияқты әрекет етеді. Бұл өмір бойы көптеген тотығу өнімдерін тудыратын дененің қышқыл-негіз балансын теңестіруге аздап көмектеседі. Ал сірке суы, тіпті алма сірке суы, ең алдымен, қышқыл. Сондықтан оны тұтынуда абай болу керек», - дейді доктор Павлова