- Негізгі бет
- Жаднама
- Жеміс-жидекті қантсыз...
Жеміс-жидекті қантсыз қалай сақтауға болады?
Салауатты тамақтану ұлттық орталығы денсаулықты сақтау үшін қанттың орнын не басатынын айтты.
Қазақстанда қант тапшылығы жалғасып жатыр. Еліміздің көптеген өңірлерінде ол үшін супермаркеттерде ұзын-сонар кезектер пайда болды. Көбісі мұны жеміс-жидектерді піскенімен байланыстырады Сондай-ақ, көпшілігі үш-төрт ас қасық түйіршіктелген қантсыз шай немесе кофе іше алмайды.
Дегенмен, тапшылық пен бағаның өсуі ағзаға зиян келтіретін бұл өнімді тұтынуды азайтуға жақсы себеп болуы мүмкін. Қазақстандық салауатты тамақтану ұлттық орталығының сарапшылары мұнымен келіседі. Орталықтың ғылыми кеңесшісі Арман Дүйсенбаев қанттың қарапайым көмірсуларға жататынын және глюкоза мен фруктозадан тұратынын атап өтті. Олар ішекке тез сіңеді және қанға енеді. Осы қасиеттердің арқасында қантты көп мөлшерде тұтыну денсаулыққа теріс әсер етеді.
Неліктен тәтті жеміс-жидектер зиян?
"Қанттың негізгі зияны оның химиялық құрылымында емес, оның мөлшерінде. Қазіргі уақытта адамдар оны шамадан тыс тұтынады, ал одан алатын энергияның мөлшері жай жоқ болып кетпейді, артық энергия май тініне айналады, ал бұл қазірдің өзінде жүрек-тамыр жүйесі ауруларына, семіздікке, қант диабетіне әкеледі. Қандағы қанттың шамадан тыс мөлшері қан тамырларын зақымдайды, бұл атеросклерозға және басқа ауруларға әкеледі", - деді орталық өкілі.
Маман қанттың орнына бірнеше тәттілендіргіштерді ұсынды.
Біріншіден, бұл табиғи бал. Қанттан басқа, оның құрамында денеге жағымды әсер ететін көптеген басқа қоректік заттар бар. Бұл әртүрлі антиоксиданттар, сондай-ақ қабынуға қарсы әсері бар заттар. Кейбір зерттеулерге сәйкес, балдың ісікке қарсы әсері де болуы мүмкін.
Диетологтар арасында танымал қант алмастырғыштардың бірі – эритритол, ол "қауын қант" деп те аталады. Оның дәмі қант сияқты 70 пайызға ұқсайды, бірақ калориясы 90 пайызға аз.
Тағы бір танымал тәттілендіргіш, стевия жапырақтарынан алынған өнім. Ол қантқа қарағанда 200 есе тәтті және оның үстіне калориясы аз. Тек бұл өнімнің кемшілігі қымбаттығында.
© eda-land.ru
Жеміс-жидекті банкі жаппай-ақ қалай сақтауға болады?
Салауатты тамақтану орталығының ғылыми кеңесшісі жеміс-жидектерді тосапсыз қысқы маусымға сақтаудың үш негізгі әдісін атап өтті. Олар: мұздату, кептіру және ваккумды күйде сақтау.
Мұздату – сарапшының пікірінше, жеміс-жидектерді барлық пайдалы қасиеттерімен сақтаудың жақсы тәсілі. Тамақты мұздатқышқа салсаңыз болғаны. Жібітуден кейінгі химиялық құрамы бойынша олар жаңа өнімдерден ерекшеленбейді. Дегенмен, бұл әдістің кемшілігі мұздатудан кейін дәмнің өзгеруі.
Кептіру – жемістер мен жидектерді сусыздандыру. Оларды үйде оңай кептіруге болады. Сондай-ақ көкөністер мен жемістерге арналған электр кептіргішті сатып алуға да болады, ол бұл процедураны жеңілдетеді және тағамды тез кептіруге көмектеседі. Бұл процедуралар қоректік заттардың көп бөлігін және, тиісінше, жидектер мен жемістердің пайдалы қасиеттерін сақтайды.
Вакуумды сақтау дегеніміз – дайын өнімдерді арнайы қапшыққа салып, ауасын шығарып алу. Содан кейін пакет мұздатқышқа салынады. Бұл әдістің арқасында өнімдердің сақтау мерзімі бірнеше есе артады және олардың тағамдық қасиеттері өзгермейді. Бұл әдіс қазір де танымал, алайда ол вакуумды аппарат пен арнайы пакеттерді сатып алуды талап етеді. Біздің нарықта олардың бағасы әлі де жоғары.
Т. Раушанұлы