- Негізгі бет
- Денсаулық
- Тез бұзылады: диетолог...
Тез бұзылады: диетолог кімдерге бауыр жеуге болмайтынын айтты
Бауыр өте танымал өнім. Бірақ оны жеуге болмайтын адамдар да бар. Диетолог Ирина Юзуп бауырдың пайдалы қасиеттерін айтып берді.
Айрықша ерекшелігі
Дәрігердің айтуынша, бауырдың айрықша ерекшелігі – оның құрамында арнайы ақуыздардың болуы – темір белоктары. Негізгісі – ферритин, оның құрамында 20% -дан астам темір бар.
"Бауыр қандағы гемоглобин деңгейінің төмендеуін, физикалық күш әлсіздік, аурудан кейінгі қалпына келу, жүктілік кезінде диетаға таптырмайтын тағам. Бұл өнім күшті қалпына келтіруге және энергия шығындарын толтыруға көмектеседі", - дейді Ирина Юзуп.
Бауырда тағы не бар?
"Бауыр мидың дұрыс жұмыс істеуіне, бүйректің саулығына, көру өткірлігіне қажетті А дәруменіне бай. Бауырды үнемі тұтыну В дәрумендері мен май қышқылдарының жеткілікті мөлшерінің арқасында майлардың алмасуын жақсартуға көмектеседі", - дейді дәрігер.
Сондай-ақ бауырда D, C, E, K дәрумендері, мыс, кальций, магний, хром, фосфор, молибден, селен, мырыш, амин қышқылдары: лизин, триптофан, метионин бар.
"Бұл тағамды аптасына бір рет пайдалансаңыз жеткілікті. Бауырдағы гепарин қанның ұюын қалыпқа келтіруге көмектеседі. Тромбоздың алдын алу үшін диетаға қосуға болады", - дейді дәрігер.
Бауырды қалай дайындау керек?
Пісіру процесінде бауырды дұрыс тазалау маңызды.
"Сыртқы қабықшаны алып тастау керек, өт жолдарын кесіп алып, ащы дәмді кетіру үшін бір сағат сүтке немесе суға салып қою керек. Бауырда шамамен 70% су бар, сондықтан ол тез бұзылады", - деп ескертті дәрігер.
Химиялық қоспалары бар сапасыз жемді жеп, қолайсыз жағдайда өмір сүретін ауру малдың бауырын жеу қауіпті. Бұл ағза адам денсаулығына теріс әсер ететін токсиндерді жинайды.
Бауырды кімге жеуге болмайды:
• асқазанның және 12 елі ішектің ойық жарасымен;
• бүйрек ауруымен;
• созылмалы панкреатитпен;
• жоғары холестерині бар адамдар;
• аллергиямен ауыратындар;
• қарт адамдарға;
• қалқанша безінің қызметі жоғарылаған адамдар.
Т. Раушанұлы