Құрманы көп адамдар ұната бермеуі мүмкін. Оны күнделікті өмірде мандарин немесе алма сияқты жей бермейді. Себебі кейбір түрлерінің тұтқырлығы басым. Ауыз қуысында біртүрлі әсер қалдырады. Ал тұтқыр емес құрманы қалай таңдау керек. Massaget.kz тілшісі doctorpiter сайтының мақаласына сүйеніп біліп көрді.
Құрманың тұтқырлығы құрамындағы таниндердің көптігіне байланысты. Таниндер әсіресе піспеген жемістерде көп. Аға оқытушы Наталья Юрованың айтуынша таниндердің көптігі тіпті асқазан-ішек жолдарының бұзылуына әкелуі мүмкін екенін айты.
"Таниндердің таниндік әсері олардың ақуыздармен, полисахаридтермен және басқа да маңызды органикалық молекулалармен берік байланыс жасау қабілетіне негізделген. Медицинада таниндер тұтқыр дәрілердің, антидоттардың құрамына кіреді. Мысалы, қорғасын немесе сынап тұздарымен улану, диарея мен геморройға қарсы дәрі-дәрмектер, сондай-ақ гемостатикалық заттар", - деп түсіндірді Наталья Юрова.
Әрине, сіз құрманың пісіп, тұтқырлығын жоғалтқанша күте аласыз. Бірақ жидектердің кейбір сорттары ұзақ уақытқа дейін желе тәрізді нәрсеге айналып тәбетті жоғалтуы мүмкін.
Сіз бастапқыда тұтқырлығы жоқ белгілі бір сорттарды таңдай аласыз. Наталья Юрованың айтуынша, мұндай жемістерді екі белгімен ажыратуға болады. Піскен кезде олардың целлюлозасының түсі қара қоңырға дейін күңгірттене түседі. Маманның айтуынша, бұл топқа Король немесе шоколад сорттары да кіреді.
Тұтқыр құрма - бұл әдетте тозаңданбай пайда болған жемістер. Олардың құрамында тұқым жоқ, ал піскен кезде целлюлозаның түсі өзгермейді. Көбінесе ол сарғыш болады. Олар әбден піскеннен кейін, целлюлоза желе тәрізді құрылымға ие болған кезде ғана тұтқырлықты жоғалтады.
Сондай-ақ дүкенде тұтқыр емес құрма сорттарын пішіні бойынша ажыратуға болады. Әдетте ол тұтқыр сорттардан айырмашылығы дөңгелек немесе конустық түрде болады. Айта кететін жайт тұтқыр емес сорттардың жемістері өте қатты.
Жаңалықтарды бәрінен бұрын біліп отырғыңыз келсе, Telegram-арнамызға жазылыңыз!