Тоңазытқышта жылдам бүлінетін 8 өнім

Тоңазытқышта жылдам бүлінетін 8 өнім
Фото: pixabay.com

Азық-түлікті артығымен алып қою уақыт пен шығындарды үнемдеуде тиімді болып көрінуі мүмкін. Алайда кейбір өнімдер тез бұзылады, сондықтан оларды тастай салуыңыз мүмкін, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі.

Жаңа піскен жидектер

Жаңа піскен жидектердің сақтау мерзімі қысқа: бес күнге дейін ғана. Бірақ оған оның қашан жиналғаны да әсер етеді. Жидектердің жарамдылық мерзімін өзінің қаптамасында немесе артық ылғалды сіңіріп алу үшін қағаз майлыққа орап  сақтау арқылы ұзартыңыз. Оларды тек жер алдында жуу және кесу керек. 

Барлық жидек қан тамырларды нығайтатын С дәруменіне бай. Олар қауіптерді азайтады немесе ауру белгілерін жеңілдетуге көмектеседі. Жидектерде антоцианиндер бар, олар адамның жасына қарамастан миды жақсы ынталандырады. Олардың құрамындағы антоцианиндер мен дәрумендердің арқасында жидектер антиоксидантты, микробқа қарсы, қабынуға қарсы және нейро - және кардиопротекторлық қасиеттерге ие.

Авокадо

Піскен авокадоны келесі күні жеп тастаған дұрыс. Авокадоны тоңазытқышқа тағы бір-екі күн сақтауға болады. Сонымен қатар, авокадоны кесектерге кесіп, мұздатуға немесе бірнеше күн бойы пайдалану үшін (мысалы, тұздыққа қосу үшін) пюреге айналдыруға болады.

Авокадо маңызды қоректік заттарға бай. Олар жүрек-қан тамырлар аурулары мен семіздіктің даму қаупін азайтады, когнитивті функцияны және асқорытуды жақсартады.

Банан

Банандар бірден жасылдан сарыға айналуы мүмкін. Олар күн сайын тәтті бола түседі және жұмсарады, бірақ қоңыр дақтар пайда бола бастағанда, оларды тезірек жеу керек. Пісуді бәсеңдету үшін піскен банандарды тоңазытқышқа салқын ауаға салыңыз. Сондай-ақ, коктейльдерге немесе кондитерлік өнімдерге пайдалану үшін бананды тұтас күйінде немесе кесектерге бөліп, мұздатуға болады.

Бұл сары жеміс дәрумендер мен маңызды микроэлементтердің негізгі көзі. Олардың құрамында В тобының дәрумендері (В1, В2 және В6), С дәрумені және РР дәрумені, темір, кальций мен калий, фтор және фосфор бар.

Брокколи

Брокколи тоңазытқышта шамамен үш күннен кейін нашарлай бастайды, ал алдын ала кесілген гүлшоғырлар ертерек сарғайып кетуі мүмкін. Егер сіз брокколидің нашарлай бастағанын байқасаңыз, келесі күндері тамаққа пайдалану үшін буға пісіріңіз.

Сонымен қатар, брокколи иммунитетті нығайтып қана қоймай, терінің сау болуына және тіндердің тез жазылуына ықпал ететін күшті антиоксидант С дәруменінің жоғары мөлшерімен танымал. Брокколидегі С дәруменінің көп мөлшері оны бос радикалдармен күресетін және коллагенді нығайтатын маңызды элемент етеді.

Шикі балық

Жаңа піскен балық тоңазытқышта үш күннен кейін бұзыла бастайды. Сіз балықты пісіретін күні сатып алуыңыз керек. Шикі балықты мұздатқышта сақтаған дұрыс.

Балық дәрумендер мен йодтан басқа полиқанықпаған май қышқылдарына (омега-3 және омега-6), оңай сіңетін ақуызға бай. Балық дәрумендерге (A, E, D), кальцийге, мырышқа, селенге, темірге, фосфорға, магнийге бай. Солардың арқасында балық буындарға, миға және бүкіл адам ағзасына пайдалы. Бұл жасушалардың қартаюын баяулатады және холестерин деңгейін төмендетеді.

Сиыр етінің фаршы

Сиыр еті мөрленген қаптамасындағы жарамдылық мерзімінің соңына дейін жарамды болуы мүмкін, бірақ оны ашқаннан кейін тезірек қолданып тастау керек. Фаршты бөліктерге бөліп, мұздатқышқа салып тастаңыз.

Торттар мен кекстер

Кілегей ірімшігі бар немесе кілегейі бар кез келген торт үнемі салқынды қажет етеді. Майлы кремі бар торттар бөлме температурасында тұра алады, бірақ бірнеше күннен соң бүліне бастайды. Торттарды бөліктерге бөліп, аузы қатты жабылатын ыдысқа салып, мұздатқышта сақтауға болады.

Сүт

Сүтті ашқаннан кейін бір апатадан аса уақыт сақтауға болмайды. Кейде ол бірнеше күн ішінде де ашып кетуі мүмкін. Сүтті тоңазытқыштың есігінде сақтамаған дұрыс, бұл жерден ол жылдам бұзылады. Оны тоңазытқыштың артқы бөлігіне сақтаңыз, ол жерде температура төмен.

Сүт ағзаны калий, кальций, В12 дәруменімен қамтамасыз етеді. Ол сондай-ақ А және В1 дәруменіне, магний мен мырышқа бай. 

Оқи отырыңыз: Тоңазытқышты бұзатын негізгі қателіктер

Жаңалықтарды бәрінен бұрын біліп отырғыңыз келсе, Telegram-арнамызға жазылыңыз!

А. Жапатова