- Негізгі бет
- Басты жаңалықтар
- Толық піспеген банан...
Толық піспеген банан қатерлі ісіктен қорғауы мүмкін
Жоғарғы ас қорыту жолдарының қатерлі ісігінің даму қаупін азайту үшін күніне бір піспеген банан жеу жеткілікті. Мұндай күтпеген жаңалықты Cancer Prevention Research журналында жарияланған Ньюкасл және Лидс (Ұлыбритания) университеттерінің зерттеушілері жасады, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі.
Піспеген банандар, сұлы және жүгері үлпектері, пісірілген салқын картоп, макарон және күріш, ұнтақталған нан, сондай-ақ бұршақ, бұршақ, жасымық және жасыл бұршақ құрамында төзімді (ас қорыту ферменттеріне төзімді) крахмал бар. Мұндай крахмал, талшық сияқты, аш ішекте сіңбейді, бірақ тоқ ішекке жетеді, онда ол онда тұратын пайдалы бактериялардың тамағына айналады.
Линч синдромынан зардап шегетін әлемнің әртүрлі елдерінен келген мыңға жуық науқасты қамтитын халықаралық зерттеу нәтижесінде, төзімді крахмалдың қорғаныс әсері анықталды. Бұл генетикалық ауру, онда қатерлі ісіктің белгілі бір түрлерінің, соның ішінде ішек қатерлі ісігінің даму қаупі 50 жасқа дейін күрт артады.
1999-2005 жылдардан бастап келесі екі-төрт жыл ішінде қатысушылардың бір бөлігі күн сайын тағамнан 30 грамм төзімді крахмал ұнтағын алды, бұл шамамен бір піспеген банан, ал қалғандары плацебо алды. Ғалымдар зерттеудің эксперименттік бөлігі аяқталғаннан 10-20 жыл өткен соң қатысушылардың денсаулығы туралы деректерді талдағанда, төзімді крахмалды қабылдау ішек қатерлі ісігінің қаупіне әсер етпейтіні белгілі болды, бірақ жоғарғы ас қорыту жолдарының қатерлі ісігі: өңеш, асқазан, өт жолдары, ұйқы безі және он екі елі ішектің қатерлі ісігі қаупін 60 пайызға төмендетті.
Сонымен қатар, бұл таңғажайып әсер төзімді крахмалды тұтынуды тоқтатқаннан кейін кем дегенде он жылға созылды.
Ғалымдар төзімді крахмал өт қышқылдарының бактериялық метаболизмін өзгертеді, нәтижесінде жасушалық ДНҚ-ны зақымдайтын және қатерлі ісік тудыратын осы заттардың көлемі азаяды деп болжады. Алайда, бұл қорытындыны тағы да растау үшін қосымша зерттеулер қажет.
Instagram парақшамызға жазылып, ең қызықты ақпараттарды бірінші болып оқыңыз!
Б. Жұмаділлә