Суық тигенде ағза барлық ресурсты вирустық инфекциямен күресуге бағыттайды, сондықтан оны ауыр тамақпен ауырлатпау маңызды. Эндокринолог, диетолог Оксана Михайлева суықтағанда қандай тағамдардан бас тарту керегін айтты, – деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі "Газета.руға" сілтеме жасап.
Ол тағамды қорыту көп энергияны қажет ететінін алға тартты, сондықтан қарапайым және оңай сіңетін тағамдарды таңдаған дұрыс. Фастфуд, іскебасар, сода қосылған, майлы және қуырылған тағамдардан аулақ болу керек.
"Тәбет болмаған кезде токсиндердің шығарылуын тездету үшін су ішу режимін сақтау маңызды. Егер тәбетіңіз болмаса, энергияны жидек сусындары немесе бал қосылған сүт сияқты қарапайым көмірсулардан алуға болады, бұл күштің орнын толтыруға және сусызданудың алдын алуға көмектеседі", – деді дәрігер.
Ол сондай-ақ диетадан қызыл ет, кондитерлік өнімдер мен тәттілерді алып тастауды ұсынды. Оның айтуынша, ең қолайлы тағамдар майсыз сорпалар (тауық немесе балық), пісірілген көкөністер, жарма, қайнатылған тауық еті, майсыз балық, сондай-ақ аз мөлшерде жемістер (жақсырақ пісірілген), сүзбе тағамдары және ашытылған сүт өнімдері болады.
Сонымен қатар ол талшыққа бай жаңа піскен көкөністер мен жемістер ауырлық сезімін тудыруы мүмкін екенін айтты, сондықтан оларды қалпына келтіру кезеңіне қалдырған дұрыс.
"Ауру кезінде тамақтану қарапайым, пайдалы және оңай сіңімді, ақуыздар, көмірсулар және пайдалы майлар болуы керек. Пісіру, бұқтыру және бумен пісіру сияқты пісіру әдістеріне артықшылық беріледі. Тағам неғұрлым жұмсақ және біртекті болса, оны сіңіру оңайырақ болады. Сорпалар, жарма және жақсы қайнатылған ет аурудың алғашқы күндерінде жақсы жұмыс істейді. Жағдай жақсарған сайын қалыпты тамақтануға біртіндеп оралуға болады", – деп қосты маман.
Қызықты жаңалықтар мен видеоларды көру үшін TikTok арнамызға жазылыңыз!