Бүгінде "мен сүт ішпеймін, мен одан ісінемін" дегенді жиі естиміз. Алайда бұл ойдан шығарылған түсінік. Ал сүттен мүлде бас тарту бірқатар проблемаға әкеп соқтыруы мүмкін, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі aif.ru-ға сілтеме жасап.
"Адам сүтқоректілерге жатады, яғни біз балаларымызды сүтпен тамақтандырамыз. Бұл дегеніміз, сүт - бұл табиғаттың өзі жасаған бірегей тамақ өнімі, оның құрамында барлық пайдалы зат бар және оның зиян деу қателік", - деді диетолог Наталья Денисова.
Ақуыз жетіспеушілігі. Сүт ақуызы аминқышқылдарының құрамы бойынша өте жақсы теңдестірілген, яғни құрамында барлық маңызды аминқышқылы бар. Сүт ақуыздары екі класта ұсынылған - казеиндер мен альбуминдер. Альбумин іс жүзінде адамның қан плазмасы ақуызымен бірдей, сондықтан ол өте жақсы қорытылады. Казеин біршама нашар сіңеді, сонымен қатар кейбір адамдарда аллергия бар. Бұл жағдайда сиыр сүтін ешкі сүтімен алмастыруға болады.
Дәрумен жетіспеушілігі. Сүттің құрамында дәрумен көп. Мәселен, В дәрумендері бар, атап айтқанда, В2 (рибофлавин), бұл метаболизмге пайдалы әсер етеді, жүйке тіндері үшін қажет. Сонымен қатар А дәрумені бар, күшті антиоксидант, кальцийдің сіңуіне және сүйектердің берік болуына қажет D дәрумені. Сондай-ақ сүтте қан түзуге қажетті В12 дәрумені бар.
Кальций, калий және басқа минералдардың жеткіліксіз жеткізілуі. Сүйек тінінің беріктігі кальциймен қамтамасыз етілуіне байланысты. Сүт өнімдерінен кальций жақсы сіңеді, өйткені ол фосформен оңтайлы қатынаста болады. Калий жүрек пен қан тамырлары үшін өте маңызды. Бұл артық сұйықтықтың кетуін ынталандырады. Осылайша, бізді ісінуден сақтайды және қан қысымын төмендетуге көмектеседі. Сонымен қатар сүтте магний бар, ол бұлшықеттерге де, сүйектерге де қажет. Сүтте мырыш, темір, мыс бар, яғни периодтық жүйенің барлығы дерлік.
Көңіл күйдің төмендеуі. Сүт - бұл табиғи эндорфин, яғни біздің эмоционалды жағдайымызға пайдалы әсер ететін зат, өйткені ол серотонин, рахат гормонын өндіруді ынталандырады. Сондай-ақ сүт құрамындағы В дәрумендерінің, магнийдің және сол эндорфиндердің құрамына байланысты тыныштандыратын әсерге ие. Көптеген елде жақсы ұйықтау үшін түнде бір стақан сүт ішу әдетке айналғаны кездейсоқ емес.
Күн сайын 2-3 порция сүт өнімін тұтыну ұсынылады.
"Бір стақан сүт немесе айран, 100 грамм сүзбе, 50 грамм ірімшік. Егер күн сайын 2-3 порция сүт өнімдерін тұтынатын болсаңыз, тағамда кальцийдің жеткілікті екеніне сенімді бола аласыз", - деп түсіндіреді диетолог.
Дәрігердің айтуынша, асқазан-ішек жолында проблемалары жоқ сау адам үшін сүтті тұтынуға ешқандай шектеу жоқ.
"Егер сіз оны жақсы сіңірсеңіз, сүтті күніне кем дегенде бір литр ішуге болады. Кейбір дереккөздерде тағамда артық сүт болған кезде уролития ауруының даму қаупі артуы мүмкін деген деректер келтірілген. Сүтті тұтынудың жоғарылауы бүйрек тастарының пайда болуына әкелетіні туралы нақты деректер жоқ. Керісінше, сүттің диуретикалық әсеріне байланысты бұл қауіп азаяды", - дейді дәрігер.
Бұған қоса сүттің жүрекке пайдалы екені көптеген зерттеуде дәлелденген.
"Сүт өнімдерін үнемі тұтыну, тіпті майлылығы жоғары, яғни ірімшік, кілегей, қаймақ, липидтер (май) алмасуына теріс әсер етпейді, қандағы холестерин деңгейін жоғарылатпайды. Сондай-ақ бұл тіпті жүрек-қан тамырлары ауруларынан болатын өлім-жітімнің төмендеуіне ықпал етеді", - дейді дәрігер.
Еске салайық, бұған дейін күніне 1 стақан сүт ішсе ағзада қандай өзгерістер болатыны хабарланған болатын.
Аптаның басты оқиғалары мен пайдалы видеоларды көру үшін YouTube арнамызға жазылыңыз