- Негізгі бет
- Басты жаңалықтар
- Шаштың түсуін тоқтатуға...
Шаштың түсуін тоқтатуға көмектесетін тағамдар аталды
Шаштың шамадан тыс түсуі дұрыс тамақтанбау секілді түрлі фактордан болуы мүмкін. Трихолог, дерматолог Анастасия Берендяева қандай тағамдар шашты сау күйде сақтауға көмектесетін айтты, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі "Газета.руға" сілтеме жасап.
"Шаштың шамадан тыс түсуінің механизмі күнделі. Олардың өсуі мен құрылымына ақуыз-калория тапшылығы және ағзадағы микроэлементтердің жетіспеушілігі әсер етуі мүмкін. Сондай-ақ, шаштың тым көп түсуі салмақ жоғалтудың немесе ақуыздың азаюының салдарынан болады. Осы белгілі заңдылықтарды ескеріп, осы мәселеден зардап шегіп жүргендер емдеу әдістерін іздеп, оларға тамақтануды түзету бойынша ұсыныстар беруді сұрайды. Бір тамақтану жеткіліксіз болуы мүмкін екенін ескеру керек, қоректік заттардың жетіспеушілігін анықтау үшін тексеру қажет", - деді трихолог.
Оның айтуынша, қоректік заттардың жетіспеушілігі, мысалы, жүктілік кезінде (негізінен темір, фолий қышқылы, мырыш тапшылығы), күн сәулесінің жеткіліксіздігі (Д дәрумені), вегетариандық (темір, мырыш), жұмыртқаның ақуызын (биотин) шамадан тыс тұтыну, тамақтану жеткіліксіздігі (мультивитаминдік жеткіліксіздік).
"Темір тапшылығы - әлемдегі ең көп таралған қоректік заттардың жетіспеушілігі. Бірақ темірдің шаш өсуіне әсер ету механизмі күрделі және науқасқа жеке көзқарасты қажет етеді. Диетада сиыр бауыры, қызыл ет, ащы шоколад сияқты өнімдер бар-жоғын өз бетіңізше қарастырған жөн", - деді өтті дәрігер.
Шаш күйі үшін маңызды тағы бір минерал — мырыш. Мырыш тапшылығының даму қаупі вегетариандықты қамтиды, өйткені көкөністерден мырыштың биожетімділігі етке қарағанда төмен. Мырышты байланыстыратын және оның сіңуін тежейтін заттар бар бұршақ дақылдары мен дәнді дақылдардың көп мөлшерін жеу жағдайды одан әрі нашарлатады.
"Дұрыс тамақтанбау маңызды полиқанықпаған май қышқылдарының, яғни омега-6, омега-3 тапшылығына, сондай-ақ тотығу зақымдануынан қорғауда рөл атқаратын селен тапшылығына әкеп соқтырады. Сондықтан азық-түлікті қайта қарап, жаңғақтарға, ақсеркеге, етке, құс етіне, шошқа майына, саңырауқұлақтарға назар аудару керек. Фолий қышқылына бай жапырақты көкөністер туралы ұмытпаңыз", - деп қосты трихолог.
Ол сондай-ақ асқазан-ішек жолдарының жағдайын бақылау маңызды екенін ескертті.
Өзекті жаңалықтарды өз уақытында оқу үшін Facebook парақшамызға жазылыңыз!
Б. Жұмаділлә