Оливье, майшабақпен жасалған салат, жарты килограмм мандарин және бір литр шырын. Көптеген балалар үшін жаңа жылдық мәзір нұсқасы осындай Бірақ баланы осылай тамақтандыру өте қауіпті. Сіз ауруханадан бір-ақ шығуыңыз мүмкін, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі doctorpiter.ru-ға сілтеме жасап.
Жаңа жылда негізінен ересектер бас қосады. Бірақ олардың жанында ұл-қыздары жүретіні жасырын емес. Ал үстелдегі әрбір тағам оларға жаман әсер қалдыруы ықтимал. Балаларға арналған мерекелік үстелді қалай дұрыс ұйымдастыру керек? Қандай тағамдар оларға сәйкес келеді және қайсысын тек ересектерге жеген дұрыс? Бұл сұрақтарға балалар гастроэнтерологы, педиатр, Дарья Маркова жауап берді.
Режим бәрінен де маңызды
Ең алдымен мерекенің басталу уақытына назар салу керек. Себебі кішкентай балалар, әсіресе үш жасқа толмағандар үшін жаңа жылды тойлаудан көрі, күнделікті тәртіппен ұйықтағаны дұрыс.
Мәзір және жас ерекшелігіне назар салу
Кішкентай балаларға қолайлы тағамдарды табу өте қиын. Дәстүрлі тағамдар мен салаттардың көпшілігін үш жасқа толмаған балаларға мүлдем жеуге келмейді. Бұл жағдайда балалар мәзірінің балама нұсқасын қосымша дайындаған дұрыс.
Ондағы ингредиенттер қарапайым, оңай сіңетін және баланың өзіне таныс болуы керек. Мысалы, тауық еті котлеттері, майсыз ірімшік пен көкөніс қосылған канапе, пісірілген көкөністер, балаға таныс жемістер. Тамақтардың экзотикалық комбинацияларымен араласпағаны дұрыс. Себебі бала бейтаныс тағамнан бас тартуы мүмкін.
Балаларға тыйым салынған өнімдер
Үш жастан асқан балаларды ортақ дастарханнан тамақтандыруға болады. Алайда бұл жерде де сақтық шаралары қажет. Майлы ет, майонез салаттары, кесілген шұжықтар және басқа да ет секілді тағамдар баланың денесі үшін тым ауыр жүк болуы мүмкін.
"Баланың ас қорыту жүйесі сезімтал механизм. Сондықтан бір рет артық тамақтанудың өзі ішек дисфункциясы, іштің ауыруы, жүрек айнуы немесе құсу сияқты жағымсыз салдарға әкелуі мүмкін", - деп ескертті педиатр.
Балаларға арналған салыстырмалы түрде пайдалы тағам әдетте мерекелік үстелге ыстық тағамдар ретінде пісірілген ет, құс еті немесе балық ұсынылады. Егер нәрестеде аллергия болмаса, осы нұсқалардың кез келгені оған сәйкес келеді. Ең бастысы дәмдеуіштердің, шөптердің және тұздың көп мөлшері бар рецепттерді дайындамау. Негізгі тағаммен гарнирді ұсынудың қажеті жоқ.
Егер гарнирсіз жасай алмасаңыз, пюре, қайнатылған немесе пісірілген картопқа артықшылық берген жөн. Немесе дәнді дақылдардан бірдеңе пісіре аласыз. Мысалы, бала күрішті ұнатса дайындауға болады. Бірақ қуырылған картоп пен майлы тұздығы бар макарон балалардың жеуіне жарамайды.
Салаттар мен тағамдар
Балаларға арналған салаттар мен тағамдарды таңдауда бәрі әлдеқайда күрделі. Түрлі шұжық кесінділері мен ысталған етті міндетті түрде тізімнен алып тастау керек. Олар майлы ғана емес, сонымен қатар оларда тым көп тұз бен консерванттар бар.
Бұл сондай-ақ барлығының сүйікті мерекелік салаты оливьеге және тон майшабақ салатына қатысты. Протеиннің көп мөлшерінің картоптағы жылдам көмірсулармен үйлесуі баланың асқазаны үшін өте ауыр болуы мүмкін.
"Бұл екі жағдайда да белоктар мен көмірсулардың майонезден алынған майлар мен консерванттардың көп бөлігіне жақын екендігін есептемейді. Егер сіз әлі де балаңызды тағамдармен тамақтандырғыңыз келсе рецепті өзгерту керек. Мәселен картоптың мөлшерін азайту. Оливьедегі шұжықты пісірілген тауық етімен алмастыру және балаларға арналған порцияны майонез емес, қаймақпен толтыру", - деп кеңес береді дәрігер
Instagram парақшамызға жазылып, ең қызықты ақпараттарды бірінші болып оқыңыз!