Алкогольді шамадан тыс тұтыну жеке органдардың жұмысына ғана емес, жалпы ағзаның тіршілігіне де қауіпті болуы мүмкін. Бұл туралы психиатр және нарколог Марина Калюжная мәлімдеді, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі Lenta.ru сайтына сілтеме жасап.
"Алкогольдің қауіптілігі оның концентрациясына, тұтыну көлеміне және ағзаға ену жылдамдығына байланысты. Тіпті сыра, шарап немесе арақ сияқты танымал сусындар белгілі бір дозаларда өлімге әкелуі мүмкін. Алкогольді күнделікті аз мөлшерде ішу зиян келтірмейді деген кең таралған пікірге қарамастан, зерттеулер керісінше болжайды: этанолдың жүйелі әсері ағзаның біртіндеп жойылуына әкеледі", - деді сарапшы.
Ол алкогольдің ауыр зиян келтіруі мүмкін улы зат болып қала беретінін еске салды. Тіпті қалыпты тұтыну кезінде де білу керек шектен асырмау қажет.
Калюжная алкогольдің қауіптілігі алкогольдік сусындардың негізгі белсенді ингредиенті этанолдың құрамы арқылы бағаланатынын түсіндірді. Сусын түріне байланысты стандартты порцияда әртүрлі мөлшерде таза алкоголь бар: 50 миллилитр арақта (40%) 20 грамм этанол, 150 миллилитрлік шарапта (12%) шамамен 18 грамм этанол және жарты литрлік сыра банкасында (5%) 20 грамм этанол бар.
"Бұл деректер қауіпті немесе улы дозаларды анықтау үшін маңызды. Таза алкогольдің ағзаға қаншалықты енгенін бағалауға мүмкіндік береді. Тыныс алу немесе жүрек қызметі сияқты негізгі өмірлік маңызы бар функциялар үшін тым көп алкоголь мөлшері өлімге әкелетін болып саналады. Ересек адам үшін бұл доза орташа есеппен 300-400 миллилитр таза этанолды құрайды. Бұл 750–1000 миллилитр арақ, 2,5-3 литр шарап және 5-6 литр сыраға тең", - деді нарколог.
Ол көрсетілген сандар орташа мәндер екенін атап өтті. Оның айтуынша, жеке факторлар маңызды рөл атқара алады: салмақ, жас, алкогольге төзімділік және жалпы денсаулық.
Instagram парақшамызға жазылып, ең қызықты ақпараттарды бірінші болып оқыңыз!