- Негізгі бет
- Басты жаңалықтар
- Мереке күндері тамақтан...
Мереке күндері тамақтан уланып қалмас үшін...
Жаңа жылда көптеген дәмді тамақтар пісіріледі және кейде адамдар оларды мерекеден соң бір апта бойы жейді. Қалай тамақтан уланып қалмауға болады? Алматы қаласының санитарлық-эпидемиологиялық бақылау департаментінің орынбасары Гаухар Каткенова Tengri Life-ке ұсыныстарын бөлісті, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі.
Оның айтуынша, мереке күндері тағамдық улану жиі дайын тамақтар себебінен болады. Мысалы:
- Көпкомпонентті салаттар (бірінші кезекте, олардың майонезбен және қаймақпен араластырылған түрлері);
- Кремі бар кондитерлік өнімдер;
- Еттен дайындалған тамақтар.
Сондай-ақ дұрыс жуылмаған жемістер, жидектер және көкөністер де улану себебі болуы мүмкін.
"Көп жағдайда тамақтан улану мөлшері мереке күндері артады. Оның себебі – тоңазытықышта екі-үш күннен артық сақталған тамақ қалдығын жеу. Әсіресе, бұл ет, балық өнімдеріне және майонезбен араластырылыған салаттарға қатысты. Мұндай тағамдарды, әсіресе, майонез қосылған салаттарды тоңазытқышта 24 сағаттан артық сақтауға болмайды", - дейді Гаухар Каткенова.
Тамақтан уланудың белгілері
Маман тамақтан уланудың белгілерін атады.
"Жоғары температура, сұйық нәжіс, іштің ауыруы, жүрек айну және құсу болуы мүмкін. Ботулотоксинмен уланса, мына белгілер байқалады: жұтынудың қиындауы, жоғары қабақтың түсіп кетуі, координацияның бұзылуы, бас ауыру, әлсіздік", - дейді ол.
Алдын алу
Тамақтан улануды алдын алу үшін Гаухар Каткенова мынадай ұсыныстар берді:
- Азық-түлік өнімдерін, әсіресе, маринадтарды белгісіз сауда орындарынан немесе тексерілмеген онлайн-сатушылардан алмаңыз;
- Азық-түлік сатып алған кезде оның қаптамасының бүтіндігіне көз жеткізіңіз және жарамдылық мерзімін, оны сақтау шарттарын тексеріңіз;
- Мерекелік тағамды дайындау кезінде бірінші кезекте қол, асүй және құралдардың тазалығын сақтау керек;
- Шикі және піскен өнімдерді бір-бірінен бөлек сақтаңыз және оларға бөлек пышақ пен тақтай қолданыңыз;
- Жемістер, жидектер және көкөністерді қолданар алдында ағын судың астында жақсылап жуыңыз;
- Салаттарды тоңазытқышта ұзақ сақтауға болмайды. Майонез қосылған салатты тоңазытқышты 24 сағаттан артық сақтамаңыз, ал басқа салаттарды тоңазытқышта тек 2 тәулікке дейін сақтауға болады. Алайда бұл ет, шұжық және жұмыртқасы бар күрделі тағамдарға қатысты емес. Оларды майонезсіз де бір тәуліктен артық сақтау ұсынылмайды;
- Температуралық режимді дұрыс сақтау маңызды және ет, құс, жұмыртқа, теңіз өнімдерін қуырғанда немесе қайнатқанда дұрыс пісуі үшін қажетті уақытты сақтаңыз;
- Тамақты жәндіктерден, кеміргіштерден және басқа жануарлардан қорғау қажет;
- Тамақ дайындауға сапалы таза суды қолдану керек;
- Міндетті түрде "балалар мәзірін" ойластырыңыз.
Оқи отырыңыз: Жаңажылдық дастарханды безендіруге бірнеше идея
А. Жапатова