Майонез қосылған салаттарды қанша уақыт сақтауға болады?

Жаңажылдық дастарқанда майонез қосылған салат дайындамаған адам жоқ шығар. Бірақ олардың қауіпсіздігі сақтау уақыты мен жағдайына тікелей байланысты. Майонез құрамында бактерияларға көбеюге ыңғайлы орта саналатын - жұмыртқа мен майлар бар. Сондықтан мұндай салдардың алдын алу үшін оны сақтау ережелерін білу өте маңызды, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі.

Майонез қосылған салатты қанша уақыт сақтауға болады?

  • Тоңазытқышта қауіпсіз сақтау мерзімі. Майонез қосылған салаттарды 24 сағаттан артық сақтауға болмайды. 2-4 °C температурада бүліну қаупі аз. Бұдан кейін өнімнің сапасы нашарлай бастайды және бактериялардың көбею қаупі болуы мүмкін.
  • Мерекелік үстелде. Егер салат үстелде бөлме температурасында (20-25 °C) 2-3 сағаттан артық тұрса, оны сақтамаған немесе тұтынбаған дұрыс. Мұндай жағдайларда бактериялар өте тез көбейеді.

Салатты екінші, үшінші және төртінші күннен кейін жесе, не болады?

Екінші күні. Егер салат тоңазытқышта сақталса, бірақ бір күннен астам уақыт өтсе, ол дәмі мен балғындығын жоғалта бастайды. Майонез "қабыршақтана" бастайды, ал көкөністер ылғалды шығарады, бұл салаттың ашу процесін тездетеді. Мұндай салатты жеу асқазанның бұзылу қаупін арттырады, әсіресе асқорытуы сезімтал адамдарда.

Үшінші күні. Осы уақытқа дейін сальмонелла немесе әшек таяқшасы сияқты бактериялардың көбею ықтималдығы айтарлықтай артады. Салаттың сыртқы көрінісі қалыпты болып көрінсе де, оның құрамында қауіпті токсиндер болуы мүмкін. Үшінші күні тұтыну тамақтан улануға әкеп соқтыруы да ықтимал: жүрек айнуы, диарея, іштің ауыруы.

Төртінші күні. Төртінші күні майонез қосылған салатты жеу мүлдем ұсынылмайды. Осы уақытқа дейін өнімде қауіпті микроағзалар пайда болды.

Майонез қосылған салаттарды қалай қауіпсіз сақтауға болады?

  • Кішкентай бөліктерден пісіріңіз. Үлкен ыдысты бірнеше күн сақтағаннан гөрі, келесі күні жаңа салат дайындаған әлдеқайда абзал.
  • Майонезді дастарқанға қояр алдында қосыңыз. Егер салатта пісірілген көкөністер, ет немесе жұмыртқа болса, оларды бөлек сақтаңыз және қонақтарға ұсынар алдында дәмдеңіз.
  • Жабық ыдыста сақтаңыз. Бұл тотығуды және бөгде бактериялардың енуін баяулатады.
  • Үстелге ұзақ уақыт қалдырмаңыз. Салатты қонаққа ұсынғаннан кейін қалған салатты тоңазытқышқа 2 сағат ішінде салыңыз.

Еске салайық, бұған дейін салат жасағанда майонез орнына не қосуға болатыны хабарланған болатын. 

Жаңалықтарды бәрінен бұрын біліп отырғыңыз келсе, Telegram-арнамызға жазылыңыз!